Riječ urednice Aide Delić: Dug dugujem

(...ili zašto se niko od odgovornih ne bavi ozbiljno činjenicom da je dug za poreze i doprinose gotovo jednak godišnjem budžetu FBiH)

102

Jesmo li, dragi moji, mogli u proteklih 5-6 godina imati (barem djelomično) riješen problem dugovanja zbog kojih gotovo svakoga dana do nas stižu vijesti o štrajku zaposlenih? Odgovor je sigurno da jesmo. Ali u silnim trvenjima oko zauzimanja pozicija u institucijama, ustanovama, manje ili više perspektivnim javnim preduzećima, dugovanja za poreze i doprinose uposlenicima sjetimo se tek kada radnici dovedeni na ivicu gladi stupe u štrajk ili blokiraju ključne saobraćajnice.

Ovlašan pogled na spisak dužnika za direktne poreze i doprinose koji je posljednjeg dana juna ove godine objavila Porezna uprava Federacije BiH, a gdje su među prvih 10 dužnika, čak četiri rudnika, nikoga nije potaknuo na bilo kakvu reakciju. Na spisku dužnika su oni koji duguju više od 50.000 KM, a prema tom spisku takvih je 3.435, koji u ovome trenutku zajedno duguju 2.506.106.336,22 KM (glavnice i kamate). Ili nekih 150 miliona KM manje od ukupnog bdužeta FBiH koji za ovu godinu (da podsjetimo) iznosi 2,65 milijardi KM.

Uljuljkani činjenicom da javni prihodi rastu iz godine u godinu (za četiri i po godine 1,4 milijarde KM iznosi porast javnih prihoda) niko se nije sjetio da bi se nadležna tijela (ministarstva, instituti, struka) mogla angažirati da predlože dugoročno rješenje za kompanije koje godinama pa i decenijama duguju poreze i doprinose, državi, a što je još gore svojim uposlenicima.

Čini se da je jedini koji o dugovanjima stalno govori je upravo direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović. Nedavno je u izjavi medijima podsjetio da je Uprava na čijem je čelu u više navrata od Vlade tražila (i predlagala, što je još važnije) zakonska rješenja koja će definitivno regulirati pitanje dugovanja. Tako je PUFBiH u novembru 2017. godine, Federalnom ministarstvu finansija i Vladi FBiH dostavila i Prijedlog nacrta zakona o otpisu i naplati poreznog duga,  kojim bi se uredili uslovi, način i postupak otpisa i naplate dospjelog, a nenaplaćenog poreznog duga. Također, u cilju efikasnijeg provođenja postupka prinudne naplate PUFBiH je Ministarstvu finansija dostavila i prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o procedurama prinudne naplate poreznih obaveza, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o privrednim društvima i prijedlog Zakona o obrtu. Osim Zakona o obrtu FBiH, ostali zakonski prijedlozi, nikada nisu provedeni kroz proceduru.

Dugovanja i dužnika se nadležni, ali i ostali sjete kada radnici bez prava blokiraju zgrade i saobraćajnice. Traže se instant rješenja koja u konačnici samo generiraju nove probleme. To što su dugovanja gotovo jednaka godišnjem budžetu, izgleda nije razlog da se bilo ko ozbiljno uhvati ukoštac s tim problemom. A oni kojima je posao da se time bave ponašaju se poput besmrtne Scarlet O’Hara u Prohujalo s vihorom i njene legendarne rečenice „Mislit ću o tome sutra“… Samo što „sutra“, kada su u pitanju dugovanja, nikako ne dolazi.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here