Slovenski Adria Airways suspendirao letove, vjerovatno pred stečajem

Mediji navode kako je odluka o suspenziji letova donesena nakon što je slovenska vlada u nedjelju navečer potvrdila da kompaniji neće odobriti zatraženi kredit

58
Adria

Slovenski zračni prijevoznik Adria Airways (AA) objavio je da “privremeno” prekida sve svoje letove iz baza u Ljubljani, Prištini i Tirani te iz njih za danas i sutra obustavlja sve predviđene letove, a slovenski mediji nagađaju da se nalazi pred stečajem zbog gubitaka i lošeg poslovanja.

“Odluku smo donijeli zbog trenutno neosiguranog pristupa svježem novcu koji nam je potreban za daljnje zračne operacije”, navedeno je u priopćenju kompanije sa skoro 600 zaposlenih, prenosi Hina.

Bez kredita

Mediji navode kako je odluka o suspenziji letova donesena nakon što je slovenska vlada u nedjelju navečer potvrdila da kompaniji neće odobriti zatraženi kredit od 4 miliona eura koji bi prijevoznika privremeno izvukao iz teškoća s likvidnošću.

Naknadno je iz Adrije priopćeno da će s ljubljanskog aerodroma ipak odletjeti predviđeni avion na liniji Ljubljana-Frankfurt te u srijedu natrag u Ljubljanu.

Uprava zračnog prijevoznika, kojega je 2016. kupio njemački fond 4K Invest, navodno rješenje traži u pregovorima o prodaji tvrtke potencijalnom strateškom partneru Falko, vlasniku irskog prijevoznika CityJet, no poslovno i financijsko stanje Adrije je loše i alarmantno pa bi u roku kojeg tjedna moglo završiti u stečaju, tvrde u utorak slovenski mediji.

Kako neslužbeno navode, revizija poslovanja kompanije pokazala je da su njene bilance frizirane, da je nelikvidna od kraja prošle godine te da ima 40-ak milijuna eura gubitka i negativni kapital.

Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je prije odlaska u New York, na zasjedanje Opće skupštine UN-a, da je Adria 2016. godine bila prodala lošem vlasniku te da je riječ o privatnoj kompaniji pa vlada nema instrumente da joj pomogne, osobito jer bi to bilo “bacanje novca” s obzirom na njenu situaciju.
“Sada svi čekamo šta će se dogoditi”, kazao je Šarec.

Uprava zračnog prijevoznika odlučila je obustaviti svoje letove u utorak i srijedu nakon što su joj zaplijenjena dva zrakoplova iz flote koju ima u najmu te nakon što je vlada odbila molbu da joj se odobri kredit od 4 miliona eura kako bi premostila financijske teškoće, prenose mediji.

Odobravanje subvencije

Državna tajnica u ministarstvu za infrastrukturu Nina Mauhler izjavila je za televiziju POP-TV da država nema načina pomoći Adriji finansijski s obzirom na evropske propise, budući da je tu firmu 2011. godine, dok je još bila u državnom vlasništvu, dokapitalizirala sa 70 miliona eura, a nakon što ju je prodala njemačkom vlasniku u nju investirala još dodatna tri miliona.

Kako prenose slovenski mediji, u slučaju stečaja Adrije Airways, postoji vjerovatnost da bi njene komercijalno isplative linije mogli preuzeti drugi prijevoznici koji lete na ljubljanski aerodrom i s njega.

Ministrica za infrastrukturu Alenka Bratušek u više je izjava spominjala mogućnost da vlada, u slučaju stečaja nacionalnog prijevoznika i uz odobrenje Evropske komisije, odobri subvencije kompanijama koje bi preuzele za Sloveniju komercijalno zanimljive zračne linije s Ljubljanom, no u javnosti postoje mišljenja da takav budžetski izdatak ne bi bio opravdan.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here