Pronađen protein koji tijelu pomaže da se bori s tumorom

Australski naučnici otkrili su da protein aktivin - A blokira NK ćelije te vjeruju da je jedan od načina kako tumor u tijelu opstaje

72
Tumor

Vojnici imuniteta, NK ćelije, preveniraju rast i širenje tumorskih ćelija tako da ih uništavaju čim se promjena pojavi. Australski naučnici otkrili su da protein aktivin – A blokira NK ćelije te vjeruju da je jedan od načina kako tumor u tijelu opstaje. Koristeći prirodni hormon folistatin tim naučnika uspio je na NK ljudskim ćelijama te na ćelijama miševa u laboratoriju potaknuti aktivin – A.

Novi lijekovi

Naučnici vjeruju da njihova studija otvara vrata proizvodnji novih lijekova koji će u budućnosti bolje premostiti imunosupresiju kod karcinoma.

Studiju su proveli naučnici University of Queensland i Monash Biomedicine Discovery Instituta.

“Ova otkrića će doprinijeti razvoju novih imunoterapijskih lijekova i omogućuju nam bolji uvid u trajniji način kako premostiti imunosupresiju kod karcinoma te tako poboljšati izglede liječenja”, kazao je autor studije prof. Nicholas Huntington.

U Velikoj Britaniji će jedan od dva čovjeka rođena nakon 1960. godine tokom života dobiti neki oblik karcinoma, tvrdi Cancer Research UK. U SAD je samo prošle godine bilo 1,7 miliona novodijagnosticiranih pacijenata.

Učinkovitost hemoterapije

Najčešći oblik terapije je hemoterapija, no ako preživjele ćelije tumora mutiraju i postaju otporne, nije više učinkovita. NK ćelije učinkovite su u borbi protiv tumora, no još je nepoznanica kako tumorske ćelije onesposobljuju NK ćelije. Pišući za stručni časopis Science Signaling, australski naučnici otkrili su u laboratoriju da aktivin – A blokira diobu NK ćelija.

 

 

 

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here