Maculein junior, intenzivna zaštita dječijeg vida od plave svjetlosti

Pri dugotrajnoj i nekontroliranoj upotrebi plavo svjetlo može oštetiti vid. Kako bi ublažila njegove efekte, kompanija Pharmamed je razvila novi proizvod za najmlađe koji sadrži jedinstvenu kombinaciju makularnih karotenoida

76
Maculin

Mobiteli, kompjuteri, laptopi, televizori, LED svjetla, svi ti uređaji koji su u svakodnevnoj upotrebi emitiraju takozvano plavo svjetlo. Ova vrsta svjetla osigurava dobro osvjetljenje i može popraviti raspoloženje. U tome leži jedan od razloga zašto su pomenuti uređaji toliko privlačni djeci od najranije dobi.

Nažalost, njihove oči ne posjeduju zaštitu od štetnih efekata plavog svjetla. Naučno je dokazano da pri dugotrajnoj i nekontroliranoj upotrebi modernih uređaja ovo svjetlo može oštetiti vid. Jedna od njegovih posljedica je makularna degeneracija. Ova bolest je rezultat odumiranja fotoreceptornih ćelija rožnice koje se ne mogu regenerirati.

Najefikasniji način zaštite djece od plavog svjetla jeste ograničavanje vremena koje provode na elektronskim uređajima, te njihovo potpuno isključivanje najmanje sat vremena prije odlaska na spavanje. Međutim, nekada ni to nije dovoljno, pa se kod mališana javljaju simptomi poput crvenih i suhih očiju, te njihovog zamora, što zahtijeva poseban tretman i zaštitu.

U tu svrhu kompanija Pharmamed je razvila novi proizvod, Maculein Junior,  prvi sirup na bh. tržištu za zaštitu vida kod djece. Sadrži jedinstvenu kombinaciju makularnih karotenoida (lutein i zeaksantin), koji intenzivno štite vid od visokoenergetske plave svjetlosti. Ljudski organizam ne proizvodi ove tvari, pa se one moraju unositi putem hrane ili dodataka prehrani kao što je sirup Maculein Junior. Rani i kontinuirani unos makularnih karotenoida kod djece može doprinijeti normalnoj funkciji oka tokom cijelog života.

Njihovo zajedničko djelovanje pojačano je vitaminom E i vitaminom A, koji doprinose sigurnoj i efikasnoj zaštiti oka izloženog plavoj svjetlosti.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here