Vlada KS: Za industrijske zone u općinama KS obezbijeđeno 2,43 miliona KM

Program podrazumijeva opremanje industrijskih zona infrastrukturom

56

Na prijedlog Ministarstva privrede Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Program raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u privrednim i poslovno industrijskim zonama Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

U Budžetu Kantona Sarajevo za ovu namjenu u ovoj godini planirana su sredstva u iznosu od 2.434.565 KM, od čega su 500.000 KM budžetska, 1.943.000 KM su kreditna sredstva. Prema najavama iz resornog ministarstva, naknadno će za ove namjene biti usmjereno još 500.000 KM budžetskih sredstava.

Program podrazumijeva opremanje industrijskih zona infrastrukturom – pristupni i priključni putevi, komunikacije unutrašnjeg transporta, snabdijevanje vodom, električnom energijom, zemnim gasom, vodovod i kanalizaciju.
Za projekte u industrijskoj zoni općina Ilidža planirana su sredstva od 185.500 KM i to za sufinansiranje projekta Izgradnja mosta preko rijeke Zujevine (Industrijska zona “Bosanka”, Blažuj), u cilju objedinjavanja tri industrijske enklave i sa uključenim putem i uključenim mostom.

U općini Ilijaš za sve projekte obezbijedit će se iznos od 545.815 KM i to za sufinansiranje projekata Izgradnja saobraćajne infrastrukture u industrijskim zonama “Luke” i “Željezara”, asfaltiranje saobraćajnice u krugu industrijske zone “Željezara” Ilijaš, rekonstrukcija saobraćajnice na relaciji podvožnjaka Stari Ilijaš, nastavak izgradnje saobraćajne mreže unutar industrijske zone “Luke”, rješavanje imovinsko – pravnih odnosa te rekonstrukcija saobraćajnice na relaciji podvožnjaka Stari Ilijaš.

Za općinu Vogošća predviđen je ukupan iznos od 415.000 KM i to za sufinansiranje projekta Izgradnja saobraćajnice i mosta preko rijeke Vogošće, sa izmještanjem vrelovoda, kišne i fekalne kanalizacije i vodovoda, u cilju povezivanja nove industrijske zone i magistralnog puta М – 18.

U općini Hadžići ukupno za sve projekte obezbijeđen je iznos od 591.250 KM za sufinansiranje projekata Izgradnja vodovodne i fekalne kanalizacione mreže u IZ Privredna zona Hadžići te izgradnju oborinske kanalizacije.

Stotinu hiljada KM biće implementirano u općini Trnovo za sufinansiranje projekata Izgradnja kišne i fekalne kanalizacije za Poslovno sportski centar Trnovo kao i za izgradnju vodovodne mreže za potrebe ovog Centra.
Za sufinansiranje projekta Izgradnje dijela primarnog sistema odvodnje oborinske vode – Trasa 3 za područje Briješća i poslovnih zona “Bačići” i “Donje Telalovo polje” te izgradnju kraka ulice Rajlovačke cesta, odvodnju oborinske vode, rasvjetu i pješačke staze u općini Novi grad obezbijeđeno je 400.000 KM,
Iznos od 200.000 KM namijenjen je projektima u općina Stari Grad Sarajevo i to za sufinansiranje radova rekonstrukcije poslovne zone u ulici Štrosmajerova: odvodnju i postavljanje rasvjete, kao i za radove na rekonstrukciji poslovne zone od Katedrale do Slatkog ćošeta: rekonstrukcija pješačke površine sa odvodnjom i vodovodnom mrežom.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here