Milićević: Izmjena zakona o zateznoj kamati stimultivna za poslovni ambijent

Zakon o zateznoj kamati i ranije je bio na snazi i temporalnog karaktera

78
kamata

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević izjavila je da su analize u Poreznoj upravi Federacije BiH i Ministarstvu finansija pokazale da je opravdano da se izmjeni, odnosno produži zakon o zateznoj kamati.

U dosadašnjem toku sjednice Predstavničkog doma Parlamanta FBiH obavljena je rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode.

„Zakon o zateznoj kamati i ranije je bio na snazi i temporalnog karaktera. Naš zakon o otpisu zatezne kamate uslijed izmirenja u određenom roku svojih poreznih obaveza, prestao je da važi 5. maja ove godine i nakon analize i u Poreznoj upravi FBiH i Ministarstvu finansija, mislimo da je unapređenje određenog poslovnog okruženja da se produži taj zakon do 31. decembra 2020. godine“, kazala je Milićević.

Prema njenim riječima, analiza je pokazala da se tom stimultivnom mjerom u proteklom periodu od 1,5 godinu važenja tog zakona, prikupilo 84 miliona KM poreznih obaveza i stimuliralo  porezne obeznike na izmirenje poreznog duga uz istovremeno oslobađanje od zateznih  kamata u iznosu od 39 miliona KM.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here