Pozitivan poslovni rezultat HP-a Mostar u prvom polugodištu

Poslovni prihodi su veći za 4,5 posto, odnosno za 552.200 KM, nego u istom periodu 2018. godine i iznose 12,94 miliona maraka

60
Pošte

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar (HP Mostar) u prvom polugodištu ove godine povećala je poslovne prihode, dok su rashodi u odnosu na isti period prošle godine ostali isti. Time je ovo preduzeće ostvarilo bruto dobit u iznosu 83,2 hiljade KM.

Novi projekti

Poslovni prihodi su veći za 4,5 posto, odnosno za 552.200 KM, nego u istom periodu 2018. godine i iznose 12,94 miliona maraka, dok su rashodi iznosili 12,85 miliona, priopćeno je iz HP-a Mostar.

“Zadovoljni smo ostvarenim poslovnim rezultatom za prvo polugodište 2019. godine. U ovoj godini pokrenuli smo nekoliko regionalnih projekata od kojih izdvajamo projekt PostCash – slanje novca, koji je kreiran posebno za EU tržište, te od njega očekujemo u budućnosti značajne prihode”, izjavio je predsjednik Uprave HP Mostar Mate Rupčić.

Dodao je kako je zabrinjavajuća činjenica da univerzalna poštanska usluga stvara gubitke te da je u prvom polugodištu ove godine taj gubitak iznosio oko 615.000 maraka.

Kontrola države

Kako je ta usluga cjenovno pod kontrolom države i zakonom je propisana obveza pružanja iste, Rupčić je izrazio nadu da će Vlada Federacije BiH razmotriti zahtjev HP-a Mostar za pokrivanjem tih gubitaka.

“Imamo zakonsko uporište i vjerujemo da će Vlada FBiH pokazati spremnost da osigura sredstva i omogući nam da još kvalitetnije pružamo uslugu od općeg gospodarskog interesa, a samim tim i poboljšamo položaj radnika u Pošti”, istaknuo je.

HP Mostar upošljava 696 radnika.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here