Konsolidacija preduzeća iz prehrambene industrije

U izvještaju je konstatirano i da je nemogućnost provođenja finansijske konsolidacije u propisanim rokovima posljedica neusklađenosti zakona

89
Agrokomerc

Vlada FBiH je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o finansijskoj konsolidaciji za Klas d.d. Sarajevo i Mapex d.d. Maglaj, kompanija sa stopostotnim učešćem privatnog kapitala, te za Agrokomerc d.d. Velika Kladuša, kompaniju u kojoj je 90,33 posto učešće državnog kapitala i koja je i dalje u postupku finansijske konsolidacije.

Posljednji izještaj

U informaciji je navedeno da, od posljednjeg izvještaja o realizaciji finansijske konsolidacije iz oktobra 2018. godine, do danas, Mapex nije uspio sklopiti bilo kakve sporazume, niti po bilo kom osnovu smanjiti dugovanja koja su bila predmet finansijske konsolidacije. Na ispitnom i izvještajnom ročištu održanom 5. 6. 2019. godine, Sud je donio rješenje o obustavljanju rada u ovom privrednom društvu.

Klas je u istom periodu postupio u skladu sa Odlukom o finansijskoj konsolidaciji, te za svaki mjesec uredno resornom ministarstvu dostavljao izvještaj stručnog tima za provedbu odluke.

Poslovna saradnja

Vlada Federacije BiH je, na zahtjev Agrokomerca, na 187. sjednici 31. 7. 2019. godine izmijenila Odluku o finansijskoj konsolidaciji ove kompanije kojom je rok produžen do 10. 12. 2019. godine, jer je tokom dosadašnjeg postupka smanjeno ukupno dugovanje i uspostavljena poslovna saradnja sa strateškim partnerom. Povećana je proizvodnja u konditorskoj industriji i pokrenuta u nizu drugih pogona u okviru kompleksa prehrambene industrije. Povećanje obima proizvodnje rezultiralo je i povećanjem broja uposlenih.

U izvještaju je konstatirano i da je nemogućnost provođenja finansijske konsolidacije u propisanim rokovima posljedica neusklađenosti Zakona o finansijskoj konsolidaciji i drugih zakona u ovoj oblasti.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here