Četiri slobodne zone ispunile uvjete opravdanosti poslovanja

Prema podacima koje su dostavile ove četiri slobodne zone, registrirano je 80 korisnika, od kojih je 40 u Hercegovini, 20 u Vogošći, 19 u Visokom i jedan u Holcu

104
zona

Federalna vlada je prihvatila informaciju o prošlogodišnjem poslovanju slobodnih zona Holc d.o.o. Puračić, Vogošća d.o.o. Vogošća, Visoko d.o.o. Visoko i Hercegovina d.o.o. Mostar.

Najbolji rezultati

Prema podacima koje su dostavile ove četiri slobodne zone, registrirano je 80 korisnika, od kojih je 40 u Hercegovini, 20 u Vogošći, 19 u Visokom i jedan u Holcu.

U slobodnoj zoni Vogošća ostvareni su najbolji rezultati kada je riječ o odnosu izvoza i vrijednosti proizvedene robe. Naime, kompletna prošlogodišnja proizvodnja je izvezena. Slobodna zona Holc je izvezla 99,55 posto proizvedene robe, Visoko 95,56 posto, dok je Hercegovina ostvarila 66,45 posto izvoza.

Izvezena roba

U izvještaju je konstatirano da sve ove slobodne zone zadovoljavaju uvjete ekonomske opravdanosti poslovanja u skladu sa Zakonom o slobodnim zonama u BiH, te da prosječna vrijednost izvezenih roba prelazi 50 posto ukupne vrijednosti proizvedene robe u 2018. godini.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here