Aerozagađenje povećava rizik od kalcifikacije arterija

Analiza je pokazala da svako povećanje nivoa nitrogen dioksida za 20 mikrograma po kubnom metru (μg/m3) povećav rizik od kalcifikacije arterija za 24,5 posto

58
Zagađenje

Naučne studije su već povezale zagađenje zraka s razvojem različitih zdravstvenih problema, od neuroloških poremećaja kakve su Parkinsonova i Alzheimerova bolest do dijabetesa i ateroskleroze, a novo istraživanje ispitivalo je vezu između izloženosti aerozagađenju i rizika od kalcifikacije arterija među odraslim Kinezima. Autorica studije Meng Wang i njen tim željeli su otkriti da li zagađenje zraka i blizina saobraćajnica imaju veze s kalcifikacijom arterija, koja dovodi do ateroskleroze, a koja vremenom može dovesti do ozbiljnih kardiovaskularnih stanja poput visokog pritiska i srčanog udara.

Sitne čestice

Wang i njen tim objavili su rezultate svog istraživanja u stručnom časopisu JAMA Network Open, a za potrebe studije ispitali su podatke o 8867 Kineza u dobi između 25 i 92 godine. Sve učesnice i učesnici imali su sumnju na koronarnu bolest srca, a iz studije su isključeni oni koji su imali infarkt miokarda, stent ili bajpas te oni o kojima nije postojalo dovoljno informacija o izloženosti zagađenju.

Analiza je pokazala da svako povećanje nivoa nitrogen dioksida za 20 mikrograma po kubnom metru (μg/m3) povećav rizik od kalcifikacije arterija za 24,5 posto. Također, svako povećanje nivoa sitnih čestica (PM2.5) za 30 μg/m3 donosilo je povećanje rizika od 27,2 posto. „Ovo otkriće bi trebalo doprinijeti našem razumijevanju posljedica zagađenja širom svijeta, nudeći prijeko potrebne informacije te dokaz da je koronarna ateroskleroza način na koji aerozagađenje povećava rizik od smrtnosti od srčanih bolesti“, istakla je u zaključku Meng Wang.

Valorizirati standarde

„Ateroskleroza je dugotrajan proces te su zato posljedice aerozagađenja na aterosklerozu hronične“, istakla je autorica istraživanja, dodajući da „trenutni standardi zagađenja zraka moraju biti ponovno valorizirani“.

 

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here