Novi poziv USAID/Sweden FARMA II za podršku povećanju prodaje u poljoprivredi

Ukupni fond za dodjelu bespovratnih sredstava kroz taj poziv iznosi oko 1,2 miliona američkih dolara

139
Poljoprivreda

Zajednički projekat USAID-a i Vlade Švedske “Projekat razvoja tržišne poljoprivrede II” (FARMA II) raspisao je novi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava kojim će podržati ulaganja u inovacije u poljoprivredu, jačanje uloge žena, mladih i marginaliziranih grupa te novoosnovanih preduzeća, kao i aktivnosti promocije poljoprivrednih proizvoda s ciljem povećanja prodaje i osiguranja pristupa tržištu.

Ukupni fond za dodjelu bespovratnih sredstava kroz taj poziv iznosi oko 1,2 miliona američkih dolara.

Tri paketa

Poziv obuhvata tri paketa sa različitim zahtjevima prema podnosiocima zahtjeva. Osnovna svrha paketa ‘Inovacije u poljoprivredi’ jeste podrška organizacijama u privatnom sektoru u uvođenju inovativnih tehnologija i praksi u poljoprivrednom sektoru, uvođenju novih proizvoda ili usluga, otvaranju inovativnih kanala distribucije, uključivanju u inovativne promotivne prakse, te provođenju drugih relevantnih aktivnosti koje imaju za rezultat unapređenje konkurentnosti i povećanje prodaje.

Svrha drugog paketa ‘Jačanje uloge žene, mladih i marginaliziranih grupa, te podrška novoosnovanim preduzećima’ je podrška ekonomskom osnaživanju ciljnih grupa podsticanjem poduzetništva.

Cilj trećeg paketa ‘Promotivne i druge relevantne aktivnosti koje imaju za cilj povećanje prodaje’ je da se pomogne proizvođačkim organizacijama da povećaju svoju prodaju ulaganjem resursa u promociju i druge relevantne aktivnosti, poput certifikacije, i učestvovanja na domaćim i međunarodnim sajmovima.

Razvoj tržišta

Također, time se žele pojačati napori vezani za razvoj tržišta i poboljšanje vidljivosti bh. poljoprivrednih proizvođača na lokalnom, regionalnom ili međunarodnom tržištu.

Krajnji datum za dostavljanje zahtjeva je 4. oktobra, a USAID/Sweden FARMA II projekat poziva zainteresirane da se prijave za učešće na info sesijama u Banjoj Luci 16. septembra, Sarajevu 18. septembra, Mostaru 19. septembra i Tuzli 20. septembra, saopćili su organizatori.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here