VW donosi investiciju u Tursku vrijednu više od milijardu eura

Volkswagen je spreman da uloži milijardu eura u Tursku, a jedini zahtjev koji imaju odnosi se na oporezivanje na tržištu automobila.

49
Volkswagen investicije
Njemački proizvođač automobila Volkswagen pregovara s dužnosnicima u Ankari o poreznom režimu za vozila u Turskoj, jer nastoji dogovoriti investiciju od više od milijardu eura za izgradnju tvornice u toj zemlji, navode  turski mediji.

Nije navedeno o kakvim je tačno porezima na vozila riječ u ovom slučaju, ali se zna da kupovina automobila u Turskoj podrazumijeva poseban porez na potrošnju koja ide od 45 do 60 posto za motore do 1,6 litara a penje se i do 100, odnosno 110 posto za motore do dvije litre.

“Volkswagen je spreman da uloži milijardu eura u Tursku.Jedini zahtjev koji imaju odnosi se na oporezivanje na tržištu automobila. Njega planiraju uputiti i turskom predsjedniku Erdoganu, a očekuje se da odluka bude donesena uskoro“, naveo je jedan od izvora turskih medija, dodajući da Turska traži način da izađe u susret njemačkom divu, a da ne dovede postojeće proizvođače automobila u nepovoljan položaj.

U novembru 2018. Volkswagen objavio je namjeru da izgradi novu tvornicu u Istočnoj Evropi u kojoj će se, između ostalih, proizvoditi vozila marke „škoda karoq“ i „seat ateca“.

Investicija u novu tvornicu koja će otvoriti oko 5.000 radnih mjesta procjenjuje se na izmedu 1,3 i 2 milijarde eura.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here