Inovacije: ParkMap olakšava pronalazak parkinga u Sarajevu

Uočivši problem nedostatka liste svih parking-mjesta u Sarajevu, podijeljenih po zonama, odnosno cjenovnoj kategoriji, student Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Sarajevo Nedim Kujraković razvio je aplikaciju koja sadrži mapu parking- mjesta po zonama i kategorijama

131
Parkmap

Pronalazak parkinga u velikim gradovima predstavlja veliki problem. Ako uzmemo u obzir Sarajevo, u centru grada posebno vrlo je teško naći parking- mjesto. Mnogi što zbog neznanja, što zbog neodgovornosti svoje automobile parkiraju nepropisno čime otežavaju pješacima ali i drugim vozačima. Također, posjetioci koji dolaze prvi put u Sarajevu nemaju informacije na kojim lokacijama u gradu se nalazi parking- mjesta i kolika je cijena parkiranja. Rješenje ovog problem nudi aplikacija ParkMap BiH koju je prošle godine razvio Nedim Kujraković, student Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu. Naime, aplikacija ParkMap BiH, za  mobilne uređaje koji rade na Android operativnom sistemu, namijenjena je prvenstveno da služi kao kvalitetna mapa svih parking- mjesta u Bosni i Hercegovini raspoređenih po zonama i kategorijama.

Jednostavna upotreba

„Aplikacija je izuzetno jednostavna i intuitivna. Pri prvom pokretanju korisnicima se prikazuje uputstvo za korištenje koje opisuje neke glavne funkcije aplikacije te traži potrebne dozvole. Početni ekran aplikacije je mapa uvećana na lokaciju korisnika, a na njoj se nalaze oznake lokacija parking- mjesta obojene u boju koja odgovara određenoj zoni. Klikom na oznaku prikazuju se bitne informacije o odabranom parkingu, poput cijene, broja mjesta za osobe sa invaliditetom i slično“, za Business Magazine objašnjava Nedim Kujraković.

Ideja za aplikaciju javila se kada je Kujraković kao vozač-početnik ustanovio da ne postoji adekvatna lista svih parking- mjesta u Sarajevu, podijeljenih po zonama, odnosno cjenovnoj kategoriji.

„S obzirom na to da sam informatičar, odlučio sam da napravim aplikaciju sa mapom svih parking- mjesta, a kasnije je i objavim na Google Play prodavnici aplikacija – tada pod imenom Sarajevo Parking“, dodaje Kujraković.

Razvoj aplikacije započeo je početkom maja 2018. godine, a prva verzija objavljena je 30. maja iste godine sa otprilike 30 zabilježenih parkinga. U narednih par sedmica došlo je do je znatnog povećanja tog broja, na više od 130 i tu su se rodile i ideje za proširenje aplikacije na druge gradove. Tako je u septembru 2018. godine aplikacija preimenovana u ParkMap BiH, uz dodatak novog grada – Banje Luke.

„S obzirom na to da je ovo moj prvi veći projekat, ne mogu reći da je ParkMap BiH bio gotov proizvod do februara tekuće godine, kada je objavljen redizajn aplikacije koji je, osim očiglednih dizajnerskih promjena, donio i potpuni redizajn koda, aplikacija je optimizirana, ubrzana i unaprijeđena na svaki mogući način. Naravno, proces unapređenja aplikacije odvija se konstantno kako bi sve bilo što bolje i brže“, ističe Kujraković.

Planovi i problemi

Aplikaciju je Kujraković sam razvio, ali kako kaže u planu je proširenje tima. Trenutno aplikaciju na mjesečnom nivou koristi od 150 do 200 korisnika.

Najveći izazov predstavljalo mu je  zabilježiti sva parking- mjesta u Sarajevu, ali i ograničenost dostupnih resursa što je ustvari problem sa kojim se susreću inovatori u BiH.

„Naravno, moguće je prevazići taj problem, ali je to znatno teže u BiH nego u evropskim državama“, dodaje Kujraković.

Kujraković svakako planira razvoj kako ove tako i nekih drugih aplikacija, međutim osnivanje kompanije trenutno mu nije u planu.

Na pitanje da li postoji interes za investiranjem u njegov projekat, ali i mogućnost plasiranja na inozemno tržište Kujraković odgovara negativno.

„Problem pronalaska parking- mjesta u Sarajevu te cijeloj Bosni i Hercegovini uglavnom je problem kojim bi se trebali pozabaviti organi vlasti“, dodaje Kujraković.

Aplikacija došla do polufinala

Kujraković je prošle godine učestovavo na European Youth Award takmičenju kojeg organizira International Center for New Media, neprofitna organizacija iz Salzburga. Takmičenje okuplja mlade inovatore koji imaju priliku predstaviti svoja inovativna rješenja u različitim kategorijama.

„Prethodne godine na European Youth Award takmičenju aplikacija je došla do polufinala. Svakako planiram i ove godine aplicirati na isto takmičenje, s obzirom na to da je aplikacija sada znatno naprednija i dolazi sa mnogo više funkcionalnosti“, ističe Kujraković.

 

PREKOMirela Haskić-Suša
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here