U Kantonu Sarajevo u vrijeme trajanja SFF-a pojačan inspekcijski nadzor

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine pojačano će provoditi djelimične inspekcijske nadzore u vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala

64
Inspekcija

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine pojačano će provoditi djelimične inspekcijske nadzore u vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala od 16. do 23. augusta.

To se odnosi na porezne obveznike u Kantonu Sarajevo, a posebno porezne obveznike koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, iznajmljivanja apartmana, stanova, kuća i kreveta.

Registracija djelatnosti

Inspekcijski nadzori provodite će se u predmetu registracije djelatnosti, prijavljivanja radnika, evidentiranja prometa i izdavanja fiskalnog računa, kao i izvršavanja ostalih obaveza u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH, drugim poreznim zakonima i podzakonskim aktima.

Iz Porezne uprave podsjetili su i građane da su dužni za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu tražiti fiskalni račun.

Zakonom o fiskalnim sistemima propisana je novčana kazna u iznosu od 50 KM za kupce koji prilikom kontrole ne budu pokazali fiskalni račun inspektoru Porezne uprave FBiH u krugu od 20 metara nakon napuštanja prodajnog mjesta ili mjesta gdje je izvršena usluga.

Stoga, da građani i turisti prilikom inspekcijske kontrole ne bi imali neugodnosti, porezni obveznici su dužni izdavati fiskalni račun za svaku izvršenu uslugu.

Nepoštivanje odredbi Zakona, odnosno za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa propisane su visoke novčane kazne, u iznosu od 2.500 KM do 20.000 KM za pravne subjekte, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu, te od 3.000 do 10.000 KM za poduzetnike.

Kakve su kazne

Ovakve nepravilnosti mogu biti osnova i za privremeno obustavljanje poslovnih aktivnosti pečaćenjem poslovnih prostorija. Za ponovo učinjene prekršaje obveznika u naredne dvije godine propisana je i mjera izricanja zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do godinu dana.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH će aktivnost inspekcijskog nadzora provoditi svakog dana u cilju smanjenja sive ekonomije i povećanja porezne discipline.

Iz Porezne uprave Federacije BiH pozvali su sve obveznike da svoje poslovanje usklade sa zakonom, jer je to najsigurniji način poslovanja, saopćeno je.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here