Zlatno sarajevsko jutro uz pravu bosansku kafu

Drugog dana Sarajevo Film Festivala, u subotu 17. augusta gosti, posjetioci i građani, imat će priliku probati pravu bosansku kafu iz najveće džezve na svijetu

23
Vispak

Drugog dana Sarajevo Film Festivala, u subotu 17. augusta gosti, posjetioci i građani, imat će priliku probati pravu bosansku kafu iz najveće džezve na svijetu. Vispakova Guinnessova džezva bit će postavljena na Baščaršiji (kod Sebilja) od 8 sati ujutro.

Brojna iznenađenja

Uz Zlatnu džezvu, sve posjetioce očekuje zabava, druženje i tradicionalna bosanska sevdalinka. Ćejf ispijanja prave bosanske kafe trajat će cijeli dan, uz mnogo iznenađenja.

Poziv je za sve goste, stanovnike Sarajeva i turiste da posjete Baščaršijski trg i uživaju u ovoj pravoj bosanskoj priči.

Vispakova džinovska džezva obilježila je krajem jula u okviru Skokova sa Starog Mosta 15 godina od kako je iskovana upravo na Baščaršiji u radnji sarajevskog kujundžije Nasira Jabučara. Za jedno punjenje džinovske džezve potrebno je oko 65 kilograma kafe, od čega se pripremi 650 litara, tj. 8.000 fildžana ovog omiljenog napitka. Da ova džezva “baci ključ” kao i svaka druga bosanska džezva, potrebno je sat vremena.

Zaštitni znak

Vispakova najveća džezva na svijetu postala je neka vrsta zaštitnog znaka tradicije naroda Bosne i Hercegovine, iz koje znatiželjnici širom svijeta žele probati kafu koja se «peče» i koja ima tri imena ali iste poruke – ćejfa, meraka, poštovanja i zajedništva.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here