ABSL BiH spreman za razvoj outsourcing industrije

Pojam outsourcinga obuhvata poslovne procese ili zanimanja unutar jedne kompanije koja je, naprimjer, u zapadnoj Evropi, a koja odluči da ih premjesti na drugu lokaciju, u praksi uvijek jeftiniju.

208
ABSL

Asocijacija biznis servis lidera u BiH (ABSL) će od druge polovice augusta biti spremna za prijem novih članica širom Bosne i Hercegovine i nakon završne faze priprema, krenut će u brojne aktivnosti korisne za ekonomiju BiH na svim nivoima. Naime, u outsourcing industriji, ABSL će zastupati poslovne interese svih domaćih outsourcing kompanija, pomagati rast obima poslovanja ovih kompanija na domaćem i inostranom tržištu, ali i  privlačiti nove investitore i davati stalni doprinos poboljšanju poslovnog okruženja unutar ove industrije. Širom istočne Evrope outsourcing industrija broji više od 500.000 zaposlenih i ima dvocifren godišnji rast uz 45.000 trenutno neupražnjenih radnih mjesta, koja su ogromna prilika za BiH i cijeli region zapadnog Balkana.

Iskustva Poljske, Češke i Rumunije, gdje ABSL već odavno djeluje, pokazuju da je u proteklih 10 godina rast ovog sektora bio više od 10 posto godišnje, a navedene zemlje, koje su također imale izazove sa odlivom kvalitetne radne snage te odlaskom mladih iz zemlje, ovu su situaciju potpuno preokrenule i transformirale demografsku, ekonomsku i socijalnu sliku. Naime, kreirana su kvalitetna i dovoljno plaćena radna mjesta u sektoru poslovnih usluga, za međunarodne kompanije, koja su bila dovoljno atraktivna ne samo da zadrže mlade talente u zemlji nego i da mnoge vrate iz inostranstva. Napomenimo da sam pojam outsourcinga obuhvata  poslovne procese ili zanimanja unutar jedne kompanije koja je, naprimjer, u zapadnoj Evropi, a koja odluči da ih premjesti na drugu lokacija, u praksi uvijek jeftiniju.

ABSL BiH će inicirati i biti uključen u niz korisnih razvojnih aktivnosti i imat će priliku dati svoj doprinos i ekspertizu aktivnostima koje će se baviti ne samo razvojem članstva i pružanjem podrške domaćim kompanijama nego i radom na poboljšanju poslovnog okruženja (npr. kreiranje i usvajane zakona o outsourcing industriji, itd.) što će rezultirati, naprimjer i boljim ocjenama naše zemlje za izvještaj Svjetske banke (Doing business). Razvojem i uspješnim radom Asocijacije biznis servis lidera BiH doprinijet će se promociji outsourcing industrije i zadržavanju mlade radne snage u zemlji.

BiH može postati nova atraktivna lokacija

Prije nekoliko sedmica, na najvećem susretu outsourcing industrije u Evropi, održanom u Poljskoj, predstavnici ABSL BiH prezentirali su potencijale i karakteristike Bosne i Hercegovine kao brzorastuće outsourcing lokacije. Interes je bio veliki, a sala za prezentaciju bila je bez slobodnog mjesta što potvrđuje da je potražnja ogromna i da trenutno ima nekoliko desetina hiljada radnih mjesta unutar zemalja Višegradske grupe, koja čekaju novu outsourcing lokaciju jer su zemlje poput Poljske i Češke saturirane za veliki broj ovih zanimanja. Prvi put akteri su imali priliku upoznati se i sa potencijalom outsourcing industrije u BiH i sa velikom pažnjom pratili su otvaranje i širenje ABSL  prema BiH odakle će se pokrivati cijeli zapadni Balkan postepenim širenjem i otvaranjem ureda i drugim zemljama regiona.

Jedna od glavnih snaga BiH je činjenica da postoji i dalje dovoljan broj mladih koji poznaju najvažnije strane jezike za outsourcing industriju, a to su engleski i njemački te koji vrlo lako mogu biti obučeni od kompanija koje zapošljavaju. Mladi na taj način imaju šansu raditi u BiH, za međunarodne kompanije i tržišta, za plaću koja je, naprimjer, dva puta veća od prosječne plaće.

Outsourcing sektor obuhvata 15-ak ključnih zanimanja. Iako je često prva asocijacija za outsourcing u BiH popularna  IT industrija, jer je najrazvijenija u ovom sektoru u BiH, najveći potencijal za razvoj i najlakšu mobilizaciju radne snage kreira vrsta outsourcinga koja se zove BPO (Business process outsourcing). U tom slučaju radi se o premještanju poslovnih aktivnosti i operacija jednog ili više odjela kompanija u kojima se vrše, naprimjer, zapošljavanje, plaćanja, podrška korisnicima, analitičke i druge aktivnosti.

Iako je u ostatku Evrope članstvo u ABSL zasnovano na komercijalnom modelu, ABSL BiH će se potruditi, zahvaljujući partnerskoj podršci, prije svega projekta Market Makers, da pokloni prvu godinu članstva svojima članicama. Buduće članice ABSL BiH imat će priliku steći nove klijente preko ABSL BiH ili pobljšati svoje trenutne prakse i utjecati na poboljšanje poslovnog okruženja i pravnog okvira u BiH, jer i to je jedan od ciljeva ABSL BiH. ABSL će organizirati različite poslovne događaje za različite ogranke outsourcing industrije (ABSL klubovi), i na kojima će moći, naprimjer, podijeliti iskustva o prevazilaženju pojedinih izazova u različitim sektorima outsourcing industrije u Poljskoj ili Češkoj, a sa kojima se trenutno bh. kompanije susreću. Putem ABSL BiH će narasti i ojačati pregovaračka moć, prepoznatljivost i kredibilitet cijele outsourcing industrije kako unutar granica BiH tako i izvan nje jer će olakšani pristup najvećim evropskim investitorima u outsourcing industriji biti od koristi i za mnoge domaće kompanije.

Odlična prilika za razvoj novih radnih mjesta u lokalnim zajednicama

Same lokalne zajednice se također imaju priliku pozicionirati i iskoristiti ovu značajnu razvojnu priliku. Najvažniji resurs koji se obično traži na licu mjesta jeste raspoloživost radne snage sa poznavanjem stranih jezika, njemačkog ili engleskog prije svega, te naravno određena pomoć i podrška investitoru koja se može pružiti od strane lokalne zajednice na početku prilikom otvaranja centara za BPO aktivnosti. Pomoć vlasti u stavljanju na raspolaganje neiskorištenih prostora u svrhu pretvaranja u poslovne centre za ove potrebe pokazala se od vitalnog značaja u Poljskoj i Češkoj pa se isti pristup očekuje i od BiH ako želimo ubrzati procese otvaranja novih radnih mjesta. Na ovaj način je u periodu od samo nekoliko godina drastično poboljšanja situacija u nekoliko desetina gradova u Poljskoj, Češkoj i Rumuniji koji su zahvaljujući kvalitetnoj poslovnoj ponudi za outsourcing industriju i spremnosti na saradnju, postali gradovi gdje mladi rado dolaze i to u desetinama hiljada.

ABSL BiH je licencu za rad i sve korisne prakse za provesti dobio iz Poljske gdje je kreirano 302.000 radnih mjesta i nezaposlenost gotovo više ne postoji. Djelovanje ABSL-a od same registracije podržali su Ambasada Kraljevine Velike Britanije u BiH, Vlada Kantona Sarajevo kao i FIPA jer ABSL preko mreže zemalja u kojima djeluje ima olakšan pristup svim velikim investitorima u outsourcing industriji kao što su IBM, Lufthansa, Siemens i brojne druge kompanije koje su prebacile poslovne procese i na hiljade radnih mjesta iz zapadne Evrope u istočnu. Podršku radu ove asocijacije potom je preuzeo projekat Market Makers koji ima slične poslovne ciljeve kao i ABSL BiH i na taj način je kreirana kvalitetna sinergija koja će pomoći cijelom sektoru da kreira nova kvalitetna radna mjesta u outsourcing industriji.

Ambiciozni planovi

U naredna tri mjeseca aktivnosti ABSL BiH bit će usmjerene na posjete kompanijama kao i predstavnicima lokalnih zajednica kako bi se već u ovoj godini doprinijelo rastu broja radnih mjesta u ovoj industriji koja i u BiH već nevjerovatno brzo raste iz godine u godinu. U oktobru će biti organiziran ABSL samit u Češkoj gdje će kompanije širom Evrope biti spremne dočekati i saslušati ponudu i poslovne prijedloge delegacije iz BiH. Već od proljeća 2020. planirano je u ABSL mreži da jedan ABSL samit bude organiziran i u Bosni i Hercegovini. Sastavni dio davanja identiteta i prepoznatljivosti klastera outsourcing industrije u BiH, što je jedna od glavnih uloga ABSL asocijacije, bit će i određeni broj analitičkih aktivnosti i izvještaja. Navedene publikacije i analize bit će od velikog značaja kako za postojeće aktere u outsourcing industriji u BiH tako i za sve strane investitore koji razmatraju, naprimjer, otvaranje BPO centara u Bosni i Hercegovini.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here