Jubilej:25. Sarajevo Film Festival – priča o uspjehu

Priča o uspjehu koja raste i traje, zajedno sa publikom, filmskim autorima, partnerima, pokroviteljima i svima onima koji su Sarajevo Film Festival prepoznali kao brend i tržišnog lidera.

165

Jubilarni, 25. Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. augusta, i to ove godine pod pokroviteljstvom UNESCO-a i uz moto Sarajevo mon amour (Sarajevo ljubavi moja). Niz je novosti za jubilarno izdanje Festivala: novi dizajn crvenog tepiha, kao spoj tradicionalnog i savremenog. Kreativni tim Sarajevo Film Festivala za novi izgled crvenog tepiha bio je inspiriran elementima sa ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine i koji je dio zbirke Zemaljskog muzeja BiH. Ćilim, stoljećima prisutan u bosanskohercegovačkoj kulturi, sastavni je i nezaobilazni dio našeg kulturnog naslijeđa i našeg kulturnog identiteta.

Od ove godine Sarajevo Film Festival je i kvalifikacijski festival za prijavu za nagradu Oscar® Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti u kategoriji kratkog filma.

Filmovi i zvijezde

Ono čemu se publika sigurno najviše raduje i što željno iščekuje jesu – filmovi! Na ovogodišnjem festivalu, u Takmičarskim programima, za nagradu Srce Sarajeva takmičit će se ukupno 53 filma u četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, od kojih će čak 22 filma zabilježiti svjetsku premijeru. Reditelj i scenarist Ruben Östlund (predsjednik žirija), direktor Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu Bero Beyer, direktorica za razvoj originalnih filmskih sadržaja i akvizicije, Netflix, Funa Maduka, glumica Jovana Stojiljković te rediteljica Teona Strugar Mitevska članovi su žirija Takmičarskog programa – igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.

Počasno Srce Sarajeva bit će uručeno velikom filmskom autoru Pawelu Pawlikowskom, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i prijateljstvo koje ga povezuje sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom. Program Posvećeno prikazat će bogatu retrospektivu njegovih radova – od dokumentaraca, do njegovih najnovijih uspješnica.

  1. Sarajevo Film Festival svečano će otvoriti svjetska premijera filma  Sin bosanskohercegovačke rediteljice Ines Tanović. Film će biti prikazan u Takmičarskom programu – igrani film, a publika će imati priliku gledati ga 16. augusta u Narodnom pozorištu Sarajevo te istovremeno u Ljetnom kinu Raiffeisen.

 

Brojni gosti

Sarajevo Film Festival je ponosan na program Talents Sarajevo, koji će tokom ovogodišnjeg Festivala ugostiti 64 mladih i perspektivnih reditelja, producenata, scenarista, glumaca, snimatelja, montažera i filmskih kritičara iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza. Učesnici Talents Sarajevo dolaze iz 15 od 19 država obuhvaćenih programom: Albanije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Gruzije, Grčke, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske. Ove godine skoro trećina učesnika dolazi iz Turske (11) i Grčke (9) – ovaj trend, primjetan na programu Talents Sarajevo i prethodnih godina, odražava intenzivirani razvoj kinematografija tih zemalja. Produkcijski dizajner Eugenio Caballero, dobitnik nagrade Oscar® za rad na filmu Guillerma del Tora Panov labirint, otvorit će program Talents Sarajevo.

Na Festival dolazi i Nadav Lapid koji će biti član žirija Takmičarskog programa – studentski film. Na festivalu će biti prikazan njegov najnoviji film, Synonyms, koji je osvojio Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu. U okviru Programa studentskog filma bit će prikazana i retrospektiva njegovih kratkih filmova, a u sklopu ovogodišnjeg programa Talents Sarajevo Lapid će održati i predavanje filmskim stvaraocima u usponu karijere.

O utjecaju koji Sarajevo Film Festival ima govore i rezultati nezavisne studije koju je provela britanska konsultantska kuća Olsberg SPI o ekonomskom, kulturnom i društvenom utjecaju Sarajevo Film Festivala, a koja je objavljena za vrijeme 24. Festivala. Ta studija je pokazala da se broj turista povećava, što je omogućilo priliv od 51,6 miliona KM i zaposlenje 1.385 radnika. Na svaku uloženu marku iz javnih sredstava ostvaruje se povrat od 2,11 KM na ime poreskih prihoda. Uz to, Festival svojim aktivnostima daje ključan doprinos razvoju filmske industrije u regionu, pozitivno utječe na međunarodnu percepciju Bosne i Hercegovine, a kod građana stvara jak osjećaj pripadnosti lokalnoj zajednici. Građani koji su anketirani za studiju Festival su usporedili sa značajem ključnih događaja iz istorije grada, kao što su bile Zimske olimpijske igre iz 1984. godine.

Priča o uspjehu koja raste i traje, zajedno sa publikom, filmskim autorima, partnerima, pokroviteljima i svima onima koji su Sarajevo Film Festival prepoznali kao brend i tržišnog lidera.

Na novim lokacijama

Sarajevo Film Festival ove godine dobija i dvije nove lokacije u Općini Novo Sarajevo. Izbor filmova iz programa ovogodišnjeg Festivala, od 17. do 22. augusta 2019. bit će prikazivani na dvije lokacije: u dvorani Dječije kuće (Grbavička bb) i Međunarodnom centru za djecu i omladinu (Kemala Kapetanovića 17). Na ovim lokacijama bit će prikazani filmovi iz Dječijeg i TeenArena programa, iz programa Open Air, Summer Screen i drugih festivalskih selekcija, za sve uzraste.

Zahvaljujući saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo, pored novih lokacija publika će program 25. Sarajevo Film Festivala i ove godine moći pratiti u ljetnom kinu Safet Zajko. Programske aktivnosti 25. Sarajevo Film Festivala uključivat će dnevne i večernje termine projekcija. Dnevne projekcije Dječijeg i TeenArena programa Festivala bit će prikazivane u Kinu Novi Grad od 18 sati, dok će se večernje projekcije prikazivati u ljetnom kinu Safet Zajko Novi Grad od 21 sat.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here