FILE PHOTO: An advertisement for Refinitiv is seen on a screen in London's Canary Wharf financial centre, London, Britain, October 2, 2018. REUTERS/Russell Boyce/File Photo

Londonska berza (LSE) dogovorila je kupovinu Refinitiv Holdings Ltd, kompanije za distribuciju i analizu finansijskih informacija, sporazumom vrijednim 27 milijardi dolara, s ciljem da proširi ponudu trgovanja u raznim regionima i valutama i da se pozicionira kao glavni konkurent Bloombergu.

Dogovor objavljen danas, koji će biti predmet odobrenja britanskih regulatora i dioničara LSE, transformisat će Londonsku berzu u glavnog autora i distributera podataka sa finansijskih tržišta, prenosi Reuters.

Sporzum je uslijedio manje od godinu dana nakon što je Blackstone Group Inc kupio većinski udio u Refinitivu od Thomson Reuters Corpa, procjenjujući tadašnju kompaniju na 20 milijardi dolara, uključujući dug.

Londonska berza je još ranije saopćila da će kupoprodajnu cijenu platiti novoizdanim LSE dionicama, pretvarajući postojeće ulagače u Refinitiv u dioničare Berze, koji bi imali nešto manje od 30 posto glasačkih prava.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here