Aida Delić

Ne dešava nam se često, dragi moji, da vlada (na svim nivoima) ili resorno ministarstvo (na svim nivoima) hitro reagiraju na zahtjev za stavljanjem van snage ili izmjenom odredbi pojedinih zakonskih rješenja, koja su hem besmislena, hem skupa…. Tako je nedavno Federalno ministarstvo trgovine dosta brzo reagiralo nakon intervencije poslodavaca i izmijenilo Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja trgovačke knjige.

Ukratko, umjesto dosadašnjeg obaveznog štampanja i ovjeravanja kalkulacija cijena i njihovog arhiviranja u štampanom obliku, trgovci od početka jula izradu, evidenciju i arhiviranje kalkulacije cijena vrše elektronski i štampaju ih samo na zahtjev inspekcije.

Prije ove izmjene veći trgovački lanci su na osnovu ranijeg rješenja Pravilnika imali godišnje troškove koji su prelazili 100.000 KM samo za ovu stavku. Sada će uštediti na radnoj snazi, štampanju, arhiviranju, potrošnji papira i tonera (ne želim ni misliti koliko je stabala posječeno za sve one silne tone papira na kojima su do sada štampane kalkulacije).  Evidencija i dalje postoji, samo u elektronskom obliku i printa se na zahtjev inspekcije.

Ovo je jedan u nizu nameta koje kompanije koje posluju u Bosni i Hercegovini imaju (ili su imale do nedavno), koji opterećuju poslovanje, razvoj firme, privrede, podupiru sivu ekonomiju i da ne nabrajam šta sve još.

Sličnih primjera sa besmislenim nametima i nelogičnim rješenjima koja postoje samo kod nas naći ćete u gotovo svakoj industrijskoj grani, sektoru usluga i poslu kojim se bavite.

Ako želite podnijeti zahtjev za davanje državnog šumskog zemljišta u zakup, on će vas koštati 20 KM – jedino u FBiH. Ova naknada ne postoji ni u RS, ni u Brčko distriktu, ni u jednoj zemlji regiona. Ako vam, pak naumpadne da naselite novu vrstu divljači u FBiH za izdavanje odobrenja morate platiti 70 KM – opet jedino u FBiH. Kod drugih je to gratis, džaba, besplatno itd…

Znam da na prvi pogled ovi iznosi ne izgledaju veliki, ali spomenuli smo samo dvije administrativne takse  (pod Tarifnim brojem 42. u Zakonu  o federalnim administrativnim taksama i Tarifi federalnih administrativnih taksi), a takvih je (vjerujte mi na riječ) jako, jako puno.

I krajnje je vrijeme da umjesto šume (od koje se prave svi oni silni „papiri“ koji nam trebaju), siječemo – namete. Besmislene, najčešće…

 

p.s. Dragi naši, želimo vam ugodne dane godišnjeg odmora. Odmorite se, vi ste među onima u ovoj državi koji su taj odmor zaista zaslužili…

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here