Snažni poput superautomobila – Mercedes predstavio nove A 45 i CLA 45 AMG modele

Nakon što su mjesecima puštali "teasere", u Mercedesu su na Goodwoodu napokon predstavili nove modele - A45 i CLA 45 AMG.

61
Mercedes

Čekanje se isplatilo. Brojke su impresivne – oba modela ispod poklopca skrivaju najsnažniji serijski proizvedeni četverocilindrični turbo motor na svijetu. U ponudi će biti dvije izvedbe, “osnovna” i “S” izvedba. Čak je i osnovni model sa 387 KS snažniji od svog prethodnika, dok se S-varijanta s 421 KS i 500 Nm okretnog momenta može uspoređivati čak i sa superautomobilima.

Drift način rada

Silna snaga perenosi se putem novog AMG Speedshift DCT-8G  osmerostepenog mjenjača s dvostrukom spojkom. Aktivni i potpuno promjenjivi AMG Performance 4MATIC+ pogon na sve kotače moment selektivno raspodjeljuje na kotače stražnje osovine koristeći AMG Torque Control za vrhunsko prijanjanje i spektakularni drift način rada. To je postignuto novim stražnjim diferencijalom koji uključuje dvije višeslojne spojke – jednu za svaki stražnji kotač. Tako će se budući vlasnici moći u miru voziti s pogonom na sve kotače, a kada to požele, u kontroliranim uvjetima mogu uključiti drift mode te zabava može započeti.

Sportsko iskustvo

„Potpuno smo redizajnirali „45” modele – od motora i mjenjača do šasije, od savršeno konstruiranog pogonskog sklopa do strukture karoserije i, naravno, dizajna – a sve s jednim ciljem: podizanje dinamike vozila i sportskog iskustva vožnje do dosad nezamislive razine u kompaktnoj klasi. S prezentacijom ovog, našeg najsnažnijeg i najdinamičnijeg kompaktnog sportskog automobila, ojačavamo značaj ovog segmenta u našoj strategiji rasta”, izjavio je prilikom predstavljanja Tobias Moers, predsjednik Upravnog odbora tvrtke Mercedes-AMG.

Novi Mercedes-AMG A 45 4MATIC+ i CLA 45 4MATIC+ u odnosu na “baby” AMG izvedbe ističu se još agreisvnijim nastupom. Na prednjem dijelu nalazi se poznata panamericana maska, a na stražnjem kraju (u koji će većina uglavnom i gledati) ističu se po dvije okrugle ispušne cijevi.

Zanimljivo da “obična” izvedba ima promjere 82 mm, dok snažniji S modeli imaju promjer 90 mm. Ulazna izvedba postavljena je na 18-inčne AMG naplatke, dok S verzije standardno dolaze sa naplacima od 19 cola.

Što sve gore navedene brojke znače u praksi? Mercedes-AMG A45 S do stotke juri za samo 3,9 sekundi, dok je CLA desetinku sporiji. Maksimalna brzina iznosi 270 km/h, a moguće ju je postići i u običnim verzijama uz opcijski AMG Driver’s paket. U svakom slučaju, pravi monstrumi koji će pokazati konkurenciji ko je gazda…

 

 

PREKOTarik Delić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here