EU: Kosovo mora deblokirati uvoz iz BiH!

Kosovo krši SAA i CEFTA porazum, poručuju iz Brislea

59
CEFTA

Kosovska vlada mora opozvati stopostotnu carinu na uvoz iz Bosne i Hercegovine i Srbije, poručili su iz briselskog Ureda glasnogovornika Evropske unije u izjavi za Business Magazine, odgovarajući na pitanje o aktivnostima koje se preduzimaju ili planiraju od strane Evropske komisije, kao sponzora Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), kojeg Kosovo mjesecima direktno krši blokadom uvoza bosanskohercegovačkih proizvoda putem insistiranja na carinama po stopi od sto posto.

Regionalna saradnja

“Ova ekonomski kontraproduktivna mjera krši CEFTA porazum i nije u duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između EU i Kosova. Takve akcije podrivaju uspješne napore usmjene na regionalnu saradnju, posebno kada je riječ o stvaranje regionalnog ekonomskog područja (REA)“, naglašavaju iz Ureda

Ipak, kada je riječ o konkretnim potezima kojima bi se moglo odgovoriti na kosovsko nepoštivanje CEFTA pravila, odnosno mogućnosti uvođenja regionalnog bescarinskog režima koji neće uključivati Kosovo ili, pak, posezanju BiH za recipročnim kontramjerama, stav EU je prilično neodređen, baš kao i kada je riječ o pojašnjenju manjkavosti postojećeg CEFTA sporazuma u smislu da on prakitčno ni ne predviđa situacije kao što je kosovska blokada uvoza bh. proizvoda, a samim tim ne sadrži ni mehanizme koji bi zaštitili zemlje potpisnice od takvog oblika kršenja režima slobodne trgovine.

Novi protokol

“CEFTA ostaje kamen temeljac ekonomske regionalne saradnje na zapadnom Balkanu. Svi partneri zapadnog Balkana su se obavezali na implementaciju CEFTA-e u svojim sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Evropska komisija nastavlja da podržava napore na jačanju funkcionisanja CEFTA-e, uključujući ohrabrivanje CEFTA strana da se uključe u pregovore o novom protokolu o rješavanju sporova, koji bi mogao pomoći u ovakvim situacijama“, kažu  s tim u vezi iz Ureda glasnogovnika EU.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here