Zdravlje: Kako preživjeti toplinski val

Visoke temperature odnose hiljade života u samo jednom toplinskom valu, a kad se termometar popne iznad 40 stepeni, rizik za sunčanicu, toplotni udar, toplinsku iscrpljenost i opekotine daleko je veći.

63
Toplina

Toplinski val koji je nedavno pogodio Evropu dobar je povod da damo odgovore na najčešće dileme koje se tiču zdravlja na velikim vrućinama.

Hladni ili topli napici?

Pijenje tekućine je prvo pravilo tokom toplinskog vala, ali nikako da se dogovorimo trebamo li piti hladne ili tople napitke. Neki tvrde da nas topli napici bolje hlade iznutra podstičući veću proizvodnju znoja, ali je znojenjem izgubljenu tekućinu važno brzo nadoknaditi. Topli napici će vas zaista bolje ohladiti podstičući znojenje, osim ako se nalazite u iznimno vlažnim uvjetima ili na sebi imate previše odjeće kroz koju znoj ne može ispariti.

Ventilator ili ne?

Ventilatori ne hlade zrak već ga tjeraju da struji, a dokazi o njihovoj učinkovitosti nisu uvjerljivi. Premda su potrebna dodatna istraživanja da bi se dao konačan odgovor na ovo pitanje, ventilator je dobar izbor ako je temperatura niža od 35 stepeni, ali preko toga kretanje toplog zraka može samo pogoršati situaciju i dovesti do toplinske iscrpljenosti, čak i do dehidracije. Također, ventilatori su manje učinkoviti kad je velika vlaga u zraku.

Samo starije osobe su pod rizikom?

Osobe koje se usljed toplinskog vala obrate ljekarima većinom su starije jer je njihova sposobnost termoregulacije manja i znači veće opterećenje srca, a i teže zadržavaju temperaturu tijela te lakše dehidriraju od mlađih. To, međutim, ne znači da su i jedine pod rizikom za vrijeme toplinskog vala. Mala djeca, hronični bolesnici, kao i osobe koje se otežano kreću također su pod rizikom, a oprez se preporučuje svima.

Otvoriti prozore ili ne?

Većina nas instinktivno otvara prozore kada je u stanu vruće, ali tokom dana treba ih držati zatvorenima. Jednostavno, prozore treba otvoriti onda kad je zrak vani hladniji od zraka u stanu, što se najčešće dešava tek noću, a strujanje toplog zraka od otvorenih prozora po danu nikako vam neće pomoći da se ohladite.

Piti ili ne piti pivo?

Mnogi vjeruju da im hladno pivo pomaže da se ohlade. Ne znamo je li ovo istina ali bi vam moglo pomoći da se rehidrirate. Svakako, treba izbjegavati veće količine jer je alkohol diuretik i pijenje većih količina piva na vrućini može dovesti do dehidracije, ali je zanimljivo da su naučna istraživanja pokazala kako je pivo učinkovito gotovo koliko i voda kad je u pitanju rehidracija nakon većeg znojenja.

 

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here