Urbana oaza predstavlja BiH na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX

Kuća 4 predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Graditeljskoj nagradi CEMEX, međunarodnom takmičenju za najkvalitetnije radove u području graditeljstva

79
CEMEX

Kuća 4 predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Graditeljskoj nagradi CEMEX, međunarodnom takmičenju za najkvalitetnije radove u području graditeljstva. Dodjela priznanja održat će se u novembru u Meksiku.

Neovisni stručni Odbor nagrade doc. dr. Gordana Broćeta, prodekanica za naučno-istraživački rad s Arhitektonsko građevinsko geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, dr. sc. Ivo Čolak, redovni profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te poznati arhitekt Hasan Ćemalović, odabrao je Kuću 4 iz Banje Luke na lokalnom takmičenju. U međunarodnom izdanju nagrade odabrani projekt konkurirat će u kategoriji Stambene građevine zajedno s finalistima iz cijelog svijeta.

Poticati talente

„Ideja ove nagrade je poticati talent u arhitekturi i graditeljstvu, razvijati globalnu kulturu inovacije i kreativnost, kao i poticati upotrebu novih betonskih tehnologija koje jamče visoku održivost u zgradarstvu i infrastrukturi. Ovaj je projekt zadovoljio sve ove kriterije pa vjerujem da će dostojno predstavljati našu graditeljsku tradiciju na svjetskom nivou“, rekla je u ime Odbora nagrade doc. dr. Gordana Broćeta.

„Kuća 4 pretenduje da bude simbol savremenog društva i element identifikacije, pri čemu kombinacija inovativnih i tradicionalnih elemenata treba da ponudi idealan odgovor za opšte prihvatanje“, kazao je dipl. ing. arch. Saša Čvoro u ime svog tima za pobjednički projekt.

„Prepoznavanje izvrsnosti u projektiranju i graditeljstvu najvažniji je cilj ove nagrade. Vjerujem da će ona i ubuduće služiti kao poticaj projektantima i graditeljima u realizaciji projekata koji će biti primjer za buduću gradnju. U ime CEMEX-a čestitam autorima našeg projekta finalista i želim im da ovaj uspjeh ponove i na međunarodnom natjecanju u Meksiku“, dodao je direktor CEMEX-a Velimir Vilović.

Projekti iz Bosne i Hercegovine već godinama učestvuju na međunarodnom izdanju ove nagrade. Uz brojne dobitnike u posljednjoj dekadi, treba istaći i da je prošle godine Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu osvojila drugo mjesto u  kategoriji Javne i poslovne građevine na međunarodnom nivou, u konkurenciji čak sedamdesetak građevinskih projekata iz cijelog svijeta.

Društvena vrijednost

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je 1991. sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata za osobe s poteškoćama, te ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog sudjelovanja u međunarodnoj graditeljskoj kulturi.

Arhitektonski par Čvoro već je prepoznat od strane struke i nagrađen na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX. Naime, još 2010. godine njihov je projekt Rekonstrukcije i uređenja ulice Kralja Petra I. Oslobodioca u Prijedoru osvojio prvu nagradu u kategoriji Pristupačnost, te treću nagradu u kategoriji Infrastrukturnih projekata.

Porodični stambeni objekat Kuća 4 arhitekata Maline Čvoro i Saše Čvoro izgrađen na uzvišenju sa pogledom na Banju Luku, svedenog je savremenog arhitektonskog izraza. Jednostavna, na tek nekoliko oblikovnih elemenata redukovana kuća, ima ulogu kontrapunkta u odnosu na postojeće okruženje. Funkcionalna organizacija objekta od 320 m2 izvedena je kroz tri nivoa prilagođena potrebama korisnika i zahtjevima izrazito strmog terena.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here