Poljoprivreda donosi razvojne prilike za Derventu

Zahvaljujući radu poljoprivredne zadruge "Agroposavina farm" napravljeni su važni iskoraci na ovom polju

79
Agroposavina

Poljoprivreda opštine Derventa suočila se sa brojnim izazovima u posljednjoj deceniji, a poplave 2014. godine podstakle su lokalne proizvođače na značajnije uključivanje u rad jedinstvene zadruge koja bi usmjerila njihov rad, pružala im podršku i osnažila njihove pozicije u komunikaciji s otkupljivačima u regiji.

Važni iskoraci

Zahvaljujući radu poljoprivredne zadruge “Agroposavina farm” napravljeni su važni iskoraci na ovom polju. Rajko Kulaga iz ove zadruge je kazao da su uspostavili sistem organizovane ugovorene proizvodnje povrća sa kooperantima, te da skoro trećina kooperanata dolaze iz kategorija žena i mladih.

“Uspješno sarađujemo sa regionalnim prerađivačima i trgovačkim lancima. Posao donosi mnogo izazova, ali je na nama, kao zadruzi, da pružimo kontinuiranu stručnu podršku za proizvođače na ovom kraju. Uz podršku Ambasade Italije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i opštine Derventa, izvršili smo adaptaciju i obnovili prostor te instalirali rashladni sistem, hladnjaču za voće i povrće u zadružnom objektu”, dodao je Kulaga.

Poljoprivredna zadruga “Agroposavina farm“ je uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta izvršila nabavku više strojeva za pakovanje voća i povrća uključujući i opremu za vakumirano pakovanje sa modificiranom atmosferom, kao i mobilnu sušaru, organizovane su i edukacije sa poljoprivrednicima, a radilo se i na razvoju lokalnog brenda koji će poljoprivrednu proizvodnju podići na višu razinu.

Njihov fokus je na okupljanju poljoprivrednika iz sektora voća i povrća.

“U međuvremenu smo ostvarili saradnju i sa drugim proizvođačima u Derventi, gdje smo preuzeli poslove preuzimanja, sortiranja, skladištenja i isporuke voća i povrća. Realiziramo i ugovor sa ‘Gračankom’ gdje sada imamo sistem ugovorene proizvodnje krastavaca kornišona na području opštine Derventa. Razvijamo integralnu proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru. U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i projektom IFAD smo pokrenuli program podrške start-up inicijativama u poljoprivredi i nabavili mašine za povrtarsku proizvodnju. Dosta dobrih stvari se dešava i sve to šalje jednu pozitivnu poruku. Posebno smo ponosni na činjenicu da smo našim donatorima i partnerima pokazali da ovaj kraj ima potencijal i da imamo kapacitete da realiziramo ozbiljne projekte za razvoj poljoprivrede”,  zaključio je Kulaga.

Lokalni brend

Poljoprivredna zadruga “Agroposavina farm“ danas donosi nove razvojne prilike za lokalnu zajednicu u Derventi. Posljednje aktivnosti sa USAID/Sweden FARMA II projektom su uključile 40 proizvođača, ali na tome ne misle stati. Razvoj lokalnog brenda “Domestica“ kojim će poljoprivredna proizvodnja Dervente postati prepoznatljiva za kupce širom zemlje i regije, ostaje naredni važan korak naprijed za Zadrugu.

Namjera zadruge je postati istinski lider u proizvodnji povrća i jagodastog voća na području lokalne zajednice i šire regije, kreator kvalitetne međuzadružne saradnje i poslovne saradnje sa drugim organizacijama i institucijama, poslovnim partnerima i donatorima u oblasti poljoprivrede, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here