Loša godina za pčelare u TK, nadaju se izmjeni poticajne politike

Proljeće je obilovalo temperaturnim oscilacijama, mrazom, kišom i vjetrom.

65
Pčelari

Sredinom ovog mjeseca izabrano je novo rukovodstvo Saveza plečara Tuzlanskog kantona. Fokus njihovog djelovanja bit će bolja povezanost s Federalnim savezom pčelara, a sve u cilju što skorije izmjene poticajne politike u ovoj oblasti.

Pčelari u TK suočavaju se sa jednom od težih godina. Proljeće je obilovalo temperaturnim oscilacijama, mrazom, kišom i vjetrom.

Voćna paša

“U proljeće od početka cvata džanarike i nadalje u voćnoj paši bilo je jako niskih temperatura i nemogućnosti pčela da oprašuju voće i da izuzimaju za sebe veće količine nektara i polenovog praha”, ističe Fadil Vrtagić, predsjednik Saveza pčelara TK.

Bez obzira na nepovoljno proljeće, preranjivanjem pčela, pčelari su uspjeli razviti pčelinje zajednice i očuvan je solidan fond. U vrijeme kada se očekuju najveći prihodi od bagrema, zbog kiše mnogi su plečari podbacili.

“Neki od naših pčelara imali su nešto prinosa, ali je to u prosjeku 10 do 15 posto od normalnih okolnosti”, dodao je.

Zbog visokih temperatura u junu je podbacila i paša lipe.

“Bilo je nešto maline, kupine i livade, ali nedovoljno na dosadašnje godine za opstanak i održivost pčelinjeg fonda”, naglasio je Vrtagić.

Iz Saveza poručuju kako će u fokus staviti svakog pčelara i njegovu proizvodnju bez obzira na obim, a sve u cilju razvoja ove grane poljoprivrede.

U narednom periodu Savez će pokušati uspostaviti bolju saradnju sa Federalnim savezom pčelara kako bi se izmijenila poticajna politika u ovoj oblasti.

Pravo na poticaje

“Da bi zadovoljio pravilnik o poticajima i pristupu novčanim sredstvima pčelar mora do 1. oktobra prodati određene količine meda po košnici, međutim imali smo jako tešku godinu i mislim da se može dogoditi da do tada mali broj ili niko sa našeg kantona ne ostvari pravo na poticaje sa nivoa Federacije”, naglasio je Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju KPK Tuzla.

Bolji pčelinji fond može rezulatirati i boljim prinosima u poljoprivredi. S tim u vezi, poručuje Selimović, fokus Saveza pčelara TK u narednom periodu biće stručno sagledavanje stanja u plečarstvu, s akcentom na bolju povezanost lokalnih saveza praćene boljom podrškom svih nivoa vlasti.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here