DG NEAR odobrio početak izrade Idejnog projekta Južne interkonekcije BiH – RH

Odobrenje se odnosi na izradu Idejnog projekta i tenderske dokumentacije po pravilima EBRD-a i on je dodjeljen konzorciju Mott MacDonald

73
BH-Gas

Generalni direktorat za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR, Brisel) 17. jula 2019. godine odobrio je početak implementacije izrade Idejnog projekta za Južnu interkonekciju BiH – RH (Zagvozd – Posusje – Novi Travnik sa odvojkom za Mostar), saopćeno je iz BH-Gasa.

Dodjela konzorcija

Konkretnije, odobrenje se odnosi na izradu Idejnog projekta i tenderske dokumentacije po pravilima EBRD-a i on je dodjeljen konzorciju Mott MacDonald u okviru CONNECTA projekta.

Projekat će biti realizovan na bazi dodjeljenih grant sredstava u vrijednosti od oko 1 milion eura, te će na bazi izrade ove dokumentacije, za koju se očekuje da će biti okončana u trećem kvartalu 2020. Godine, BH-Gas započeti proceduru pribavljanja urbanističke saglasnosti, čime će se izjednačiti nivo dokumentacije koju je već izradila hrvatska kompanija Plinacro, i koja je za svoju dionicu konekcije prema BiH već 2018. godine izdejstvovala lokacijsku, odnosno urbanističku saglasnost.

“BH-Gas je sa radošću primio ovu vijest o odobrenju projekta od strane institucija iz Brisela, i time se nedvojbeno pokazuje posvećenost svih učesnika u ovom procesu da BiH obezbedi drugi ulaz prirodnog gasa u BiH i da time diverzifikuje svoje izvore i pravce snabdjevanja, kako bi svi potrošači u FBiH, a i čitavoj BiH imali potrebne količine prirodnog gasa i zajamčenu sigurnost snabdjevanja za sadašnje i buduće kupce ovog energenta. Za vrijeme izrade Idejnog projekta, BH-Gas će uz saglasnost vlasnika, Vlade Federacije BiH aktivno sarađivati sa EBRD-om na obezbjeđenju kreditnih sredstava, kako bi gasovod bio izgrađen 2023., odnosno 2024. godine”,  stoji u saopćenju.

Drugi ulaz

Iz BH-Gasa ističu kako se neće složiti sa svima onima koji iz nerazumijevanja osporavaju potrebu BiH da ima drugi ulaz prirodnog gasa, jer predmetno odobrenje od DG NEAR-a opet potvrđuje namjere institucija i tijela EU o zadovoljenju potreba BiH u energetskom sektoru, te da će na ovaj način i dalje pomagati i usmjeravati BiH na njenom evropskom putu.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here