Riječ urednice Aide Delić: Država (sudska) mora reagirati u slučaju Aluminij

(...za kodni naziv akcije privođena osumnjičenih za propast Aluminija predlažemo nazive „kreditna kartica“ ili „zlatna koka“ ili „div od papira“)

110
Aida Delić

Pogoni mostarskog Aluminija su ugašeni. Oko 900 radnika Aluminija ostalo bez posla.  Glencore ponudio pa povukao ponudu Vladi FBiH o kupovini Aluminija. Za kupovinu 88 posto vlasništva u Aluminiju zainteresirana multinacionalna kompanija iz Dubaia WAQT Trade LLC. Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv odgovornih osoba zbog propasti mostarskog Aluminija.

Ups..:Dragi moji, sve i do jedna rečenica u uvodnom dijelu ovog teksta je tačna, osim posljednje. Ne, nijedno tužilaštvo (barem do sada) nije pokrenulo nikakvu istragu protiv osoba koje se sumnjiče da su zloupotrijebili položaj i ovlasti, počinile bilo koje djelo koje spada u privredni kriminal ili, ne daj Bože, pranje novca. Prema našim tužilaštvima izgleda da nema osnova sumnje da se bilo kakva sumnjiva privredna aktivnosti odvijala u kompaniji u kojoj se dugovi i problemi gomilaju posljednjih desetak godina.

Znamo ko su od rata naovamo bili direktori, članovi upravnih i nadzornih odbora Aluminija. Znamo i kolike su plaće i bonuse primali za kalvariju prema kojoj su polako, ali sigurno vodili Aluminij. Znamo da je poslovne poteze diktirala više politika, nego tržište ili zdrav razum. U visoke plaće i enormne bonuse, valjda bi u paketu trebala ići i odgovornost za (ne)učinjeno.

Mene, također, zanima zbog kojih to (opet političkih) firmi u zapadnoj Hercegovini Aluminiju nikada nije dozvoljeno da razvija sekundarnu proizvodnju? Ili zašto je Aluminij ugalj potreban za proces proizvodnje nabavljao od posredničke firme u Širokom Brijegu, a ne direktno od nekog rudnika uglja u BiH? Ili, da li su tačne tvrdnje da su predstavnici političke stranke pod čijim je patronatom Aluminij rezolutno odbili i mogućnost razgovora sa kompanijom iz Dubaia o kupovini Aluminija? Ili, da li je tačno da su direktori koji nisu htjeli slušati naloge političara pod prijetnjom oružjem kidnapovani, trpani u gepeke automobila i satima bili vozani po brdima zapadne Hercegovine? Ili…

I da, za sve one koji misle da država utjelovljena u Vladi FBiH kao vlasniku 44 posto kapitala u Aluminiju (44 posto imaju radnici i mali dioničari, a preostalih 12 posto država Hrvatska) treba reagirati i platiti dugove Aluminija, dati im subvencioniranu cijenu električne energije itd. ja sam žestoko protiv. Isto kao što bih bila protiv i da se to uradi za GRAS, Željeznice FBiH ili bilo koju politički vođenu kompaniju.

Ono što država MORA uraditi, ovoga puta njena sudska vlast, jeste pokretanje pitanja odgovornosti onih koji su kumovali zatvaranju Aluminija.  Znate ono što gledamo svaki dan, pokretanje istrage, osnovana sumnja, SIPA, duge cijevi, pokrivanje jaknom po glavi osumnjičenih za raznorazna djela privrednog kriminala u akciji kodnog naziva „kreditna kartica“ ili „zlatna koka“ ili „div od papira“ ili…

 

PREKOAida Delić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here