Messi najplaćeniji sportist u protekloj godini

Donosimo popis 10 najbogatijih sportista sa vrha Forbesove liste.

235

Elitni sportisti zarađuju više nego ikada zahvaljujući rastućim plaćama koje pokreću sve unosniji televizijski ugovori. Američki magazine Forbes unazad 30 godina prati zarade vodećih sportista, a lista najplaćenijih sportista koja je objavljena ovog mjeseca ukazuje da je od 1990. godine samo sedam sportista “sletjelo” s vodećih pozicija najbogatijih (Tiger Woods je u tom smislu držao record s 12 puta na prvom mjestu). Argentinska fudbalska zvijezda Lionel Messi najbolje je plaćeni sportista protekle godine i to je njegov već osmi “naslov” najbogatijeg sportiste, dok je njegov dugogodišnji suparnik Cristiano Ronaldo na drugom mjestu. Forbesova lista 100 najbogatijih sportista obuhvatila je sportiste iz 25 zemalja koji se takmiče u 10 sportova. U kombinaciji sa novčanim nagradama, plaćama i naknadama za druge zasluge, njihova ukupna zarada u periodu od juna 2018. i 2019. godine iznosila je četiri milijarde dolara, što je povećanje od pet posto u odnosu na prethodnu godinu, kada je ovu listu predvodio bokser  Floyd Mayweather sa godišnjom zaradom od 285 miliona dolara.  Jedina žena među prvih 100 jest višestruka osvajačica Grand Slam turnira, Amerikanka Serena Williams, koja je zauzela 63. mjesto s 29 miliona dolara. Kad je riječ o regiji, tu su samo dvojica sportista iz Srbije, na 17. mjestu je teniser Novak Đoković (50,6 miliona dolara), dok je košarkaš Nikola Jokić s 26,2 miliona dolara na 89. mjestu.

Donosimo popis 10 najbogatijih sportista sa vrha Forbesove liste:

  1. Lionel Messi

Napadač španske Barcelone i argentinske reprezentacije Lionel Messi u proteklih 12 mjeseci zaradio je 127 miliona dolara i tako prestigao velikog rivala, igrača Juventusa i reprezentacije Portugala Cristiana Ronalda. Od kad je prije prije 14 godina debitirao za Barcelonu, Messi je za ovaj klub odigrao 687 utakmica, dao 603 gola i osvojio 33 klupska naslova, uključujući 10 naslova La Lige. Njegov trenutni ugovor u Barceloni traje do 2020-21. i donosi mu više od 80 miliona dolara godišnje. Također ima doživotno sklopljeni posao s Adidasom.  Godine 2016. osuđen je zbog porezne prevare u Španiji zbog izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak između 2007. i 2009. godine. Njegova 21-mjesečna kazna smanjena je na kaznu od 250.000 dolara.

2.      Cristiano Ronaldo

Zarada igrača Juventusa i reprezentacije Portugala Cristiana Ronalda, iznosila je 109 miliona dolara. Ronaldo se pridružio Juventusu 2018. godine nakon devet godina igranja u Realu. Njegov četverogodišnji ugovor vrijedan je 64 miliona dolara godišnje. Juventus je za 24 sata od kada je pustio Ronaldove dresove u prodaju, prodao 520.000 dresova Ronalda vrijednih više od 60 miliona dolara. U januaru je pristao na kaznu od 21 milion dolara za utaju poreza između 2010. i 2014. godine.

3.      Neymar

Na trećem mjestu Forbesove tabele još je jedan fudbaler, Brazilac Neymar (Paris Saint-Germain -PSG) sa zaradom od 105 miliona dolara. Neymarov petogodišnji ugovor s PSG2022. godine vrijedan je 350 miliona dolara.  Njegov transfer iz Barcelone u PSG za 263 miliona dolara važi za  najskuplji na svijetu, što je francuski klub u cijelosti platio prije potpisivanja.

PSG’s Neymar applauds with supporters after the French League One soccer match between PSG and Toulouse at the Parc des Princes stadium in Paris, France, Sunday, Aug. 20, 2017. (AP Photo/Kamil Zihnioglu)
  1. Canelo Alvarez

Streaming servis DAZN je 2018. godine zaradio 365 miliona dolara kako bi prenosio narednih 11 borbi najveće zvijezde u svijetu boksa. Alvarez je inkasirao 50 miliona dolara za svoja dva meča na DAZN servisu, ali bi u budućnosti mogao zaraditi i 35 miliona dolara po borbi. Ljubitelji boksa traže treći obračun između Canela i Gennadyja GGG Golovkina. Canelova ukupna zarada u protekloj godini je 94 miliona dolara.

  1. Roger Federer

Jedan od najboljih tenisera svih vremena Roger Federer nakratko se vratio na prvo mjesto ATP liste u 2018. godini. Federer je u karijeri zaradio 124 miliona dolara, što je mnogo manje od novca koji je inkasirao od raznih priznanja i sponzorstava. Zarada od sponzorstava Credit Suisse, Mercedes benz i Rolex od 86 miliona dolara  mnogo je veća od zarade bilo kojeg drugog sportiste. Japanska marka odjeće Uniqlo zaključila je s njim 2018. godine desetogodišnji ugovor vrijedan 300 miliona dolara. Prošle godine je ukupno zaradio 93,4 miliona dolara.

  1. Russell Wilson

U aprilu ove godine, Seakawksi su s Wilsonom zaključili četverogodišnji ugovor vrijedan 140 miliona dolara, što ga je automatski učinilo najplaćenijim NFL igračem. Wilson je Seattle Seahawkse doveo na njihovo prvo i jedino Super Bowl prvenstvo u sezoni 2013 -2014. U prošloj godini je zaradio 89,5 miliona dolara.

Jan 5, 2019; Arlington, TX, USA; Seattle Seahawks quarterback Russell Wilson (3) against the Dallas Cowboys in the first quarter in a NFC Wild Card playoff football game at AT&T Stadium. Mandatory Credit: Shane Roper-USA TODAY Sports
  1. Aaron Rodgers

Zvijezda američkog fudbala Rodgers je u protekloj godini zaradio ukupno 89,3 miliona dolara. U avgustu prošle godine potpisao je i četverogodišnji ugovor vrijedan 134 miliona dolara, a njegova osnovna plaća u ovoj godini iznosi 20 miliona dolara. Prošle godine je kupio i manjinski udio u NBA košarkaškom timu Milwaukee Bucks.

  1. LeBron James

LeBron se LA Lakersima pridružio 2018. godine nakon što je potpisao s njima ugovor vrijedan 153 miliona dolara. Ima vlastitu produkcijsku kuću SpringHill Entertainment) i medijsku kompaniju Uninterrupted. Sa partnerima posjeduje i 21 franšizu Blaze Pizza picerija. Također, sa manekenkom Cindy Crawford, glumcem Arnoldom Schwarzeneggerom i skijašicom Lindsey Vonn pokrenuo je kompaniju koja se bavi wellnessom. LeBron James Family fondacija otvorila je prvu osnovnu školi i planira utrošiti 41 milion dolara za slanje djece na koledž. U prošloj godini je zaradio 89 miliona dolara.

  1. Stephen Curry

Curry je među najtraženijim svjetskim sportistima i u prošloj godini je zaradio 79,8 miliona dolara. NBA košarkaš je 2017. godine potpisao ugovor u vrijednosti 200 miliona dolara i imao je najveću plaću u NBA ligi tokom posljednje dvije sezone. Njegova kompanija SC30 upravlja svim njegovim ulaganjima, partnerstvima i filantropskim pothvatima. Među njegovim sponzorima od nedavno su  Palm i Rakuten. Curryjeva produkcijska kuća Unanimous Media ima ugovor sa Sony Pictures. Prvi film ove kompanije pod nazivom Impossible (Nemoguće) objavljen je u aprilu.

  1. Kevin Durant

Iako je planirao da ovog ljeta potpiše višegodišnji ugovor sa nekim drugim timom umjesto Golden State Warriorsima, Durantova povreda mijenja sve. Tako će vjerovatno iskoristiti opciju u ugovoru i uzeti još 31,5 miliona dolara i ostati u Warriorsima. Durant je već tri sezone član Golden Statea. Desetrostuki All-Star inkasirao je prošle godine 35 miliona dolara od sponzorstava, ali je i uložio u više od 30 kompanija uključujući Postmates i u alikaciju Acorns

PREKOMaja Hadžić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here