Koliko vremena u prirodi trebamo da bismo se osjećali bolje?

Studije pokazale da život u području s više drveća povećava vlastiti doživljaj o boljem fizičkom i mentalnom zdravlju te smanjuje rizik od kardiometaboličkih oboljenja.

116

Urbano stanovništvo u modernim gradovima sve manje vremena posvećuje boravku u prirodi te naučnici nastoje utvrditi da li ponovno uspostavljanje veze s parkovima, šumama, plažama, može koristiti ukupnom zdravlju i osjećaju zadovoljstva. Nekoliko studija na ovu temu već je provedeno te je jedna utvrdila da život u području s više drveća povećava vlastiti doživljaj o boljem fizičkom i mentalnom zdravlju te smanjuje rizik od kardiometaboličkih oboljenja. No, niko dosad nije izračunao koliko tačno vremena nam treba u prirodi da bismo se osjećali bolje.

Tim naučnika sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Exeteru, u Velikoj Britaniji, te Univerziteta Uppsala u Švedskoj, željeli su učiniti upravo to, s ciljem boljeg razumijevanja veze između vremena provedenog u prirodi i vlastitog osjećaja zdravlja i zadovoljstva. Tim je analizirao podatke 20.264 osobe obuhvaćene Monitorom boravka u prirodnom okruženju, ispitivanjem koje predstavlja reprezentativni uzorak britanske javnosti.

Tim je otkrio da boravak u prirodi nema značajnog učinka na subjektivni osjećaj zdravlja i zadovoljstva ukoliko traje manje od dva sata sedmično.

„Dva sata sedmično je, nadamo se, realističan cilj za mnoge, naročito uzevši u obzir da se to vrijeme može podijeliti na cijelu sedmicu i još uvijek će imati pozitivan efekat“, istaknuo je autor studije dr Mathew P. White.

Stoga bi zdravstveni radnici trebali uključiti preporuke o boravku u prirodi u svoje programe poboljšanja općeg zdravlja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here