Hrvatska: U julu manje gostiju u odnosu na prošlu godinu

Sezona nije počela baš najbolje.

78
Potvrđuju se spekulacije o tome da turistička sezona nije počela najbolje, prema pisanjima Jutarnjeg lista, donoseći podatke iz sistema eVisitor iz kojih se vidi kako je u prvih 12 dana jula, u odnosu na lanjski juli, broj noćenja pao za gotovo pet posto, dok su dolasci turista u padu 6,2 posto.

No, gledajući ukupan ovogodišnji promet, dakle dolaske i noćenja od 1. januara do 12. jula, godina je i dalje u plusu, iako “mršavom”.

Prema podacima Jutarnjeg, u prvih šest mjeseci i 12 dana ove godine domaći turizam bilježi rast broja dolazaka od 4,2 posto, no rast noćenja zasad je u slabom plusu, tačnije on iznosi 0,9 posto. To je i dalje pozitivno, ali daleko od brojki prošlih godina.

Kad je u pitanju samo juli, podaci zasad prikazuju kako je najveći pad u prvih 12 dana zabilježen u privatnom smještaju, gdje pad broja noćenja iznosi 7,3 posto, a dolazaka čak 9,4 posto.

Međutim, negativan je rezultat i kod hotelijera koji prema eVisitoru sa 12. julim bilježe pad dolazaka od 1,2 posto, ali i pad noćenja od 0,8 posto, a lošije prolazno vrijeme bilježe i kampovi.

U njima je juli u odnosu na prošlogodišnji zasad slabiji 7,2 posto u noćenjima i 4,8 posto u dolascima, a jedini koji u julu bilježe rast turističkog prometa su obiteljska poljoprivredna domaćinstva  sa 2,2 posto boljim noćenjima te 6,2 posto boljim dolascima, piše Jutarnji list.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here