U izvještaju koji su zajedno sastavili Globalni savjet za zdravlje mozga (GCBH) i AARP, američka neprofitna organizacija koja se zalaže za aktivno starenje, ističe se da dodaci prehrani ne poboljšavaju zdravlje mozga ne preveniraju kognitivna oštećenja, demenciju ili Alzheimerovu bolest. Izvještaj stoga preporučuje da većina ljudi ne treba uzimati suplemente u ove svrhe. „GCBH je analizrao naučne dokaze učinkovitosti različitih suplemenata i ocijenio da ne može istaći sastojak ili formulu namijenjenu poboljšanju zdravlja mozga“, istaknuo je AARP u saopćenju za medije.

Prodaja dodataka prehrani namijenjenih zdravlju mozga je u 2016. dosegla tri milijarde dolara te se očekuje da će do 2023. doseći 5,8 milijardi dolara. Prema pisanju Nutrition Business Journala, 69 posto odraslih u dobi od 50 godina i starijih trenutno uzimaju dodatke prehrani najmanje triput sedmično, a osam posto ih navodi da to čine da bi „izliječili demenciju“.

To je nemoguće, navodi se u izvještaju, ali mnogi se uzdaju u moć suplemenata zahvaljujući informacijama koje ih navode na pogrešne zaključke, a koje su dio pratećeg marketinga ovih proizvoda.

„Primamljivo je misliti da možete uzeti pilulu i spriječiti demenciju, ali nauka kaže da to ne funkcionira. Znamo šta održava mozak zdravim: tjelovježba, zdrava ishrana, puno sna, usvajanje novih vještina i socijalizacija“, ističe Sarah Lenz Lock, izvršna direktorica GCBH-a.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here