Volkswagen odabrao favorite za gradnju fabrike na Balkanu

Od ranije se priča da su favoriti Bugarska i Turska, a pominjana je i Srbija.

136
Volkswagen

Vodeći njemački proizvođač automobila Volkswagen još razmatra lokaciju za fabriku koja bi, prema ranijim najavama, trebala biti podignuta na Balkanu. Od ranije se priča da su favoriti Bugarska i Turska, a pominjana je i Srbija.

Različite lokacije

“Posljednjih mjeseci razmatrali smo različite lokacije za našu fabriku. Sada postoji skraćena lista favorita“, saopćeno je iz Volkswagena.

Iz Volfsburga ponovo nisu htjeli potvrditi da li su favoriti Bugarska i Turska, kao i da li će konačna odluka pasti sljedeće sedmice na sastanku upravnog odbora.

Prethodnih mjeseci su ugledne agencije Reuters i dpa javile da izvori iz kompanije tvrde kako su u igri još samo lokacije u Bugarskoj i Turskoj.

Do tada su u srbijanskim medijima trajale špekulacije da bi fabrika mogla biti i u Šumadiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je neko vreme govorio o „najvećoj, najvažnijoj i najmoćnijoj“ investiciji što je u javnosti povezano sa Volkswagenom. On je međutim više puta rekao da je Srbija autsajder u toj trci. Sredinom marta je Vučić posjetio centralu firme u Volfsburgu, slikajući se u muzeju oldtajmera.

Drugačiji planovi

Volkswagen traži lokaciju na Balkanu u sklopu velikog restrukturiranja nakon kojeg će u fabrikama u Njemačkoj proizvoditi još samo električne automobile.

Prema najavama bi na Balkan otišla investicija teška 1,4 milijarde eura, a bilo bi uposleno oko 5.000 radnika i 650 inžinjera. Prvi automobili bi trebali sići sa trake 2023. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here