Ovogodišnji dobitnik Zlatnog medvjeda Nadav Lapid dolazi na Sarajevo Film Festival

Na festivalu će biti prikazan i njegov najnoviji film Synonyms, koji je osvojio glavnu nagradu Filmskog festivala u Berlinu

24
SFF

Nadav Lapid, dobitnik nagrade Zlatni medvjed ovogodišnjeg Berlinalea, dolazi na 25. Sarajevo Film Festival, gdje će biti član žirija Takmičarskog programa – studentski film. U okviru Programa studentskog filma, a kao dio proslave tridesete godišnjice postojanja Filmske škole Sam Spiegel u Jerusalemu, bit će prikazana retrospektiva njegovih kratkih filmova.

Glavna nagrada

Na festivalu će biti prikazan i njegov najnoviji film Synonyms, koji je osvojio glavnu nagradu Filmskog festivala u Berlinu. Film će biti prikazan u programu Kinoscope. Lapid će prisustvovati projekciji, a potom i učestvovati u razgovoru sa publikom.

U sklopu ovogodišnjeg programa Talents Sarajevo Lapid će održati i predavanje filmskim stvaraocima u usponu karijere.

Brojne nagrade

Rođen 1975. u Tel Avivu, Izrael, Lapid je studirao filozofiju na Univerzitetu u Tel Avivu. Potom se seli u Pariz, a onda i vraća u Izrael kako bi diplomirao u Školi za film i televiziju Sam Spiegel u Jerusalemu. Njegov debitantski film Policajac osvojio je Specijalnu nagradu žirija na Filmskom festivalu u Locarnu 2011, dok je sa filmom Vrtićka vaspitačica učestvovao u programu Semaine de la Critique Filmskog festivala u Cannesu 2014.

Lapid je dobitnik Ordena viteza iz reda umjetnosti i književnosti koji dodjeljuje Republika Francuska.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here