Volkswagen prekinuo proizvodnju ‘Bube’, poljednji model u muzeju

Posljednji automobil Volkswagen popularna 'Buba' izašao je s proizvodne trake u tvornici u meksičkom gradu Puebla

42
Buba

Posljednji automobil Volkswagen popularna ‘Buba’ izašao je s proizvodne trake u tvornici u meksičkom gradu Puebla, gdje se proizvodi skoro 40 godina, saopćeno je iz Volkswagena.

Održana ceremonija

Njemački proizvođač automobila održao je ceremoniju kojom je obilježio kraj proizvodnje ‘Bube’, automobila koji je stekao svoje mjesto u američkoj popularnoj kulturi zahvaljujući svom jedinstvenom obliku i odanim fanovima, obožavan zbog dizajna, reputacije neuništivosti i slavnog statusa koji je stekao pojavljivanjem u brojnim holivudskim filmovima.

“Nemoguće je zamisliti gdje će Volkswagen biti bez ‘Bube’. Iako je i to vrijeme došlo, uloga koju je imala u evoluciji našeg branda uvijek će biti slavljena”, navodi u saopćenju za javnost Scott Keogh, predsjednik i izvršni direktor Volkswagen grupe Amerika.

‘Buba’ je prvi izvozni proizvod iz Njemačke koji se pojavio na američkom tržištu 1949. godine.  Skoro pet miliona automobila prodano je u Sjedinjenim Državama, predstavljajući skoro četvrtinu od 21,5 miliona automobila prodanih širom svijeta.

Nova generacija

Volkswagen je krajem 90-ih godina prošlog stoljeća uveo redizajniranu verziju ‘Bube’ za novu generaciju vozača i prodao je više od 1,2 miliona automobila do 2010. Treća i aktuelna generacija ‘Bube’ pojavila se  2011. godine.

‘Bube’ proizvedene otada u tvornici u Puebli isporučene su širom svijeta.

Zadnji proizvedeni model – plavi kupe – ostat će u Volkswagenovom muzeju u Puebli. Ta tvornica uskoro počinje proizvoditi sportska terenska vozila namijenjena za sjevernoameričko tržište, prenosi dpa.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here