Stočari zabrinuti zbog mesa iz Južne Amerike koje bi moglo preplaviti I naše tržište

Evropska unija je nakon 20 godina pregovora, potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa MERCOSUR-om, blokom južnoameričkih država

107
Meso

Evropska unija je nakon 20 godina pregovora, potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa MERCOSUR-om, blokom južnoameričkih država, vrijedan stotine miliona eura. To bi moglo značiti da bi na tržište moglo masovno doći smrznuto meso iz Argentine, Brazila, Paragvaja i Urugvaja.

Otvoreno pismo

Tim je povodom Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske u otvorenom pismu podsjetio da BiH ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, te da, kako navode, u BiH ulazi sve i svašta kada su u pitanju proizvodi poljoprivrednog porijekla, i to bez ograničenja, prenose Nezavisne.

To nam je u prethodnoj deceniji stvaralo ogromne probleme u poljoprivredi. Ako krene uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja Južne Amerike u EU, koji su izuzetno visoko subvencionisani i izvozno dodatno podstaknuti, a riječ je o smrznutom svinjskom i goveđem mesu, bobičastom voću, pšenici, šećeru, soji, itd., možete li zamisliti šta će biti s našom proizvodnjom?“, naveli su iz ovog saveza.

Prema sporazumu, zemlje MERCOSUR-a u mogućnosti su plasirati čak 99.000 tona govedine na evropsko tržište po carini od tek 7,5 posto, ali i uz druge pogodnosti.

Poljoprivrednici se boje da će kod nas završiti sve ono što prema kvalitetu ne bude odgovaralo probirljivom EU tržištu.

Otpor iz Francuske

U Savezu naglašavaju kako naši proizvođači ne mogu konkurisati tim proizvodima. Jedina utjeha u ovoj situaciji je ta što je potrebno da sve zemlje članice EU ratificiraju  ovaj sporazum, a otpor već postoji, i to među francuskim farmerima.

Francuska, zemlja s jednim od najvećih tržišta u EU, ne žuri s ratifikacijom ovog sporazuma. Tamo su se seljaci već izjasnili da im se ovakav razvoj situacije ne sviđa.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here