Projekt ‘Lokalni integrirani razvoj’ omogućio zapošljavanje 679 osoba

Projekat je finansirala Evropska unija sa šest miliona eura, a implementirao ga je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u prethodne tri godine

55
UNDP

Skupom nazvanim “Može bolje” na kojem je razgovarano o mogućnostima razvoja u lokalnim zajednicama okončan je projekt “Lokalni integrirani razvoj” implementiran u 20 općina širom Bosne i Hercegovine čiji je rezultat zapošljavanje 679 osoba.

Razvoj zajdnica

Projekat je finansirala Evropska unija sa šest miliona eura, a implementirao ga je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u prethodne tri godine.

U okviru ovog projekta pružena je pomoć razvoju malih i srednjih preduzeća, ali i općinama u smislu planiranja budžetskih sredstva zbog čega je generirano oko 10 miliona KM usmjerenih poslije za dalji razvoj tih zajednica.

Jedan od onih kojima je ovaj projekt pomogao u razvoju vlastitog biznisa je Emir Bulić iz Tuzle koji je pokrenuo firmu “Bueno” za proizvodnju gumenih bombona bez glutena i integralnih grickalica.

U okviru projekta, kaže, poduzetnici su prošli trening koji ih je pripremio za prepreke na koje mogu naići tokom pokretanja biznisa, ali dobio je i finansijsku podršku nakon čega je kupio potrebnu opremu.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno pojasnio je da je ovaj projekt dio većeg programa koji je usmjeren na sanaciju posljedica od katastrofalnih poplava koje su BiH pogodile 2014. godine.

„Ovim smo pomogli općinama, malim i srednjim preduzećima, ali i razvoju. Konkretno, preduzećima je omogućena nabavka opreme, otvorena su nova radna mjesta, omogućen je izvoz proizvoda i plasiranje proizvoda unutar zemlje“, dodao je Sinno.

Zajednički pristup

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera govoreći o rezultatima naglasila je da je racionalizacijom troškova unutar jedinica lokalne samouprave podržano 40 infrastrukturnih projekata koji su dugo čekali na implementaciju.

Kako je zaključeno, ovim projektom potpomognut je život 160.000 građana širom zemlje, a izražena je nada da će ovakav zajednički pristup omogućiti bolji lokalni razvoj.

 

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here