Aida Fojnica: Strani investitori u BiH vide veliki potencijal

Aida Fojnica, rođena Zavidovićanka sa italijanskim državljanstvom, koja se svojim radom dokazala u više kompanija u svijetu, ipak se odlučila vratiti u BiH. Danas je rukovodilac ljudskih resursa, finansija i administracije u kompaniji Krupa kabine iz Bosanske Krupe.

684
Aida Fojnica

Kompanija Krupa kabine iz Bosanske Krupe odličan je primjer uspješne saradnje domaće kompanije, stranog investitora i lokalne zajednice. Ova kompanija, inače članica italijanske SIAC grupacije,  proizvodi kabine za privredna i poljoprivredna vozila te kontinuirano ulaže u modernizaciju i proširenje proizvodnih pogona, zapošljava nove radnike, a kupci njihovih proizvoda su najveće svjetske kompanije koje se bave proizvodnjom radnih mašina.

Danas kompanija upošljava oko 300 radnika i dnevno proizvede oko 80 kabina. Još jedan svijetli primjer ove kompanije je i Aida Fojnica, rukovodilac ljudskih resursa, finansija i administracije. Naime, Fojnica je rođena Zavidovićanka, odrasla u Italiji, gdje je završila Ekonomski fakultet u gradu Brescia, a 2014. godine, kao mladi talenat ekonomije na državnom nivou upoznala je svoje sadašnje poslovne partnere i vratila se u BiH. Posjeduje i bosanskohercegovačko i italijansko državljanstvo, a pored bogatog iskustva, ljubav prema domovini vratila ju je u BiH. U razgovoru za Business Magazine, Fojnica otkriva šta je navelo da se vrati u BiH, koje su to prednosti poslovanja u našoj zemlji koje privlače investitore te kako se suočavaju sa izazovom nedostatka radne snage.

Zauvijek vezani

BM: Svojim znanjem i radom dokazali ste se u više kompanija u inozemstvu, a imate i bh. i italijansko državljanstvo. Šta Vas je navelo da se vratite u Bosnu i Hercegovinu?

FOJNICA: Zbog urođene ljubavi prema svojoj domovini, sa rodnim mjestom ostajemo zauvijek vezani. Kada je u pitanju emigracija naših ljudi prema Evropi, trebamo shvatiti da je za većinu osoba najljepše mjesto ono u kojem smo se rodili. Ta intimna veza ima mnogo veću težinu naspram nedostataka i dijelova koje bi svako od nas u svojoj državi želio promijeniti i poboljšati. Ja sam zbog netačno definirane zle sile bila oteta od svoje rodbine, prijatelja, kuće, života za kojeg sam znala i koji me činio sretnom. Moji roditelji, u dalekoj tuđini, ljubomorno su čuvali i meni prenijeli naše vrijednosti, vjeru i kulturu. Bosnu i Hercegovinu sam žalila i sve više i više željela. Svjesno ili nesvjesno, moji životni putevi su uvijek tražili nju i danas je ponosno imam, živim u Bosni i Hercegovini.

BM: Osim što ste radili u Italiji i multinacionalnoj italijanskoj kompaniji u Jajcu, također ste četiri godine proveli u Siriji. Koliko su Vam sva ta iskustva i znanja pomogla u obavljanju posla rukovodioca ljudskih resursa u kompaniji Krupa kabine?

FOJNICA:Smatram da vidjeti mnoge stvari ne treba biti prevedeno u vjerovanje da se jednostavno mnogo toga vidjelo, nego bi se trebalo posmatrati kao dokaz da postoji mnogo toga, osim onoga što možemo vidjeti. Da pojednostavim, mislim da bi trebali barem pokušati držati otvorene vidike, a ne ostati zatvoreni u našim ubjeđenjima, što nažalost nije uvijek lako. Radno iskustvo nije ništa novo za spomenuti, mnogi su naučili kroz godine svoj posao, ali svako na svoj način. Ono što je više zanimljivo navesti jeste da živjeti u potpuno različitim kulturama obavezuje vas da otvorite poglede na ekstreman način, nemate izbor ako želite preživjeti u njima. Svaka ima svoju logičnost i ubjeđenja. Sposobnost je shvatanje i prihvatanje drugih i pomaganje u usmjeravanju te rješavanje problema. Konstantan trud, ulaganje, postavljanje sve većih ciljeva te dokazivanje, ali i samodokazivanje, pomognu osobi u samopouzdanju. Potrebno je bar dovoljno zavoljeti sebe, a kad to učiniš upravljaš prednostima koje posjeduješ pazeći na nedostatke. Nije bilo jednostavno, ponekad bolno, skupo plaćeno, ali ga se čvrsto držim znajući da je moje iskustvo bitno onoliko koliko je od koristi i drugima.

BM: S obzirom na odlazak radne snage iz BiH, na koji način Vi uspijevate pronaći kvalitetne radnike te na koji način motivirate uposlenike da ostanu u Vašoj kompaniji i BiH?

FOJNICA: Motiviramo ih pružajući im ono što traže u inozemstvu. Doživljavamo čudan fenomen. Svi žele napustiti ovu našu državu gledajući na zemlje Evropske unije kao spas, cilj, bogatstvo, uspjeh, sreću, čak i zdravlje. U 2014. godini, kada sam počela raditi  u kompaniji Krupa kabine d.o.o., glavni problem u našoj zemlji bila je visoka nezaposlenost. Danas, glavni problem države, a i kočnica novih ulaganja je nedostatak radne snage. Jedna sasvim druga slika. U našoj kompaniji uvažavamo osjećaj sigurnosti i pravde kako bi svako bio priznat po zasluzi. Mišljenja sam da je to i jedan od ključeva uspjeha naše firme. Želimo da radne kolege izraze svoje mišljenje, da učestvuju sa svojim idejama u kontinuiranim poboljšanjima kompanije. Također, bitno nam je da su interesi naših radnika istovremeno  i naši interesi. Već kada provodimo toliko vremena na poslu, zar nije bolje pretvoriti ga u poželjan ambijent, pokušavajući zatim istu energiju i entuzijazam prenijeti i na društvo čiji smo dio. Pronalazak stručnog kadra je sve teži tako da smo preuzeli na sebe ulogu osposobljavanja. Kako bi obezbijedili zavarivače, naš core-business, otvorili smo Školu za zavarivanje Krupa kabine u kojoj svaka odrasla osoba koja je bez posla ili koja nije zadovoljna svojom profesijom može dolaziti jedan mjesec na obuku i usvajanjem osnovnog znanja dobiti ugovor o radu. U 2016. godini pokrenuli smo Krupa kabine Academy, sa renomiranim profesorima, psihologom i psihijatrom, koji jedan vikend u mjesecu drže obuke in house za management i srednjim šefovima na teme: vođenje ljudi, motivacija i komunikacija s njima. Program se pokazao veoma validan, koristan je i obećavajući.

BM: Poredeći poslovni ambijent u inozemstvu i našoj zemlji, u čemu se razlikuje pokretanje i poslovanje kompanija u EU i šta biste izdvojili kao prednosti poslovanja u BiH?

FOJNICA: Dok godinama Evropa zabrinjavajuće stagnira, Bosna i Hercegovina raste i ohrabruje. Individue žele pokazati šta su sve sposobne da rade i koliko vrijede. Naša država nije manje vrijedna od bilo koje druge. Strani investitori nas doživljavaju kao veliki potencijal i lokalne institucije su se osvijestile nudeći povoljne cijene za zemlju ili za već postojeće a nekorištene hale te oslobođenjem prvih godina od osnivanja kompanije komunalnih naknada i taksi. Tako, omogućavaju jeftinije tarife za električnu energiju, sufinansiraju novo zapošljavanje, što je ispravan način da se ozbiljno pokažemo kao povoljan poslovni ambijent. Šta reći za porez od deset posto na dobit što je među najpovoljnijim u Evropi kao i porez na imovinu i PDV? U Italiji porez na dobit je 27,90 posto, a u Njemačkoj od 30 do 40 posto ovisno od djelatnosti. Ne dozvolimo da nam druge zemlje crpe mozgove i radnu snagu, dovedimo njih ovdje. Privucimo njihov kapital kako bi doprinijeli našem društvu te razvijanju našeg poslovnog ambijenta i uslova rada.

BM: Krupa kabine posluje u okviru SIAC grupacije iz Italije. Koliko je Grupacija zadovoljna svojom investicijom, podrškom lokalne zajednice i šta ih je to najviše privuklo da investiraju u Bosanskoj Krupi i BiH?

FOJNICA: Slučaj je igrao veliku ulogu. Kao što smo investirali u Bosni i Hercegovini, prošle godine u Njemačkoj smo vidjeli potencijal u kompaniji koja je bila u teškoj ekonomskoj situaciji i kupili je. Taj period je u lijepom sjećanju vlasnika moje kompanije. Imali su podršku bivšeg vlasnika koji im je pomogao u prvom koraku kao što su to učinile i lokalne institucije. Nije bilo teško shvatiti potencijal kompanije, Bosanska Krupa je veoma blizu granice sa EU i sjedištem naše matične firme u Italiji, život je jeftiniji i manje ima poreskih nameta. U 2006. godini kompanija je zapošljavala 90 radnika, a sada od nje žive više od 300 porodica. U Bosanskoj Krupi imamo proizvodni pogon površine 12.450 metara kvadratnih, što nastojimo do kraj godine dopuniti sa još 2.200 metara kvadratnih proizvodnog pogona koji će omogućiti zapošljavanje dodatnih 30 radnika i donijeti ulaganje u nabavu dva robota za zavarivanje.

Internacionalni nivo

BM: U protekloj godini Krupa kabine proizvele su rekordnih 14.000 kabina te je povećan i broj zaposlenih. U čemu leži tajna vašeg uspjeha?

FOJNICA: Ne smatram ispravnom riječ tajna jer daje osjećaj sakrivenosti, mistike. Istina je, da je sve rezultat godina iskustva i multikooperacije koji nas drži liderom u sektoru na internacionalnom nivou. Mnogi razmišljaju da se iza svega krije jedna osoba sa preciznom intuicijom, jedna samo stvar ili jedna ideja, međutim ja želim uvijek istaknuti da su to brojne ideje i slučajevi koje odlučuju sve. Suradnja pojedinaca koji vjeruju u isti projekat i kao jak tim nastupaju; zatim nije tajna „sakrivena“ nego „kompleksna“. Ta kompleksna tajna nam je omogućila ove godine povećati za 20 posto proizvodnju u odnosu na prethodnu godinu, što znači oko 80 kabina dnevno proizvodnje i do 10 kamiona dnevno izvoza.

BM:Kakvi su Vam planovi za budućnost, da li namjeravate ostati u kompaniji Krupa kabine i BiH i u kojem pravcu će ići razvoj kompanije Krupa kabine?

FOJNICA: Rastem zajedno sa svojom kompanijom, veliki dio mog života će biti u poslu tako da je dio mene i trudim se da taj dio uljepšam što više – ako je posao uspješan, onda sam i ja uspješna. Ušla sam u ovu kompaniju kao osoba od povjerenja vlasnika, sa sudskim prokurom bez ograničenja, da bi danas upravljala ljudskim resursima, finansijama i administracijom. Osoba sam koja predstavlja  kompaniju prema lokalnim i stranim institucijama, član sam Skupštine Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH. Sve dok me drugi budu vidjeli potrebnom za kompaniju i ja budem vidjela sebe u njoj, ostati ću joj vjerna, a i u slučaju da se jednog dana naši putevi odvoje ostati će moja uvažena prijateljica.

 

 

 

PREKOMirela Haskić-Suša
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here