Projekat EU4Business – Podrška poljoprivrednoj proizvodnji u BiH

Projekat EU4Business - Podrška poljoprivrednoj proizvodnji u BiH

82

Projekt EU4Business, koji finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini, a u okviru kojeg UNDP provodi aktivnosti vezane za sektor poljoprivrede i prehrane te ruralni razvoj, početkom februara tekuće godine objavio je prvi javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške poljoprivrednim gazdinstvima (primarna proizvodnja).

Izvršeno bodovanje

Ukupno 93 projektna prijedloga prijavila su se na taj poziv. Nakon toga komisija je izvršila bodovanje i odabrala deset najperspektivnijih.

Poljoprivredna gazdinstva iz Gradačca, Pelagićeva, Šamca, Bijeljine, Kozarske Dubice, Prnjavora, Livna, Prijedora, Odžaka i Han Pijeska tako će imati priliku raditi na modernizaciji proizvodnje, povećanju produktivnosti poljoprivrednih gazdinstava i jačanju konkurentnosti kroz uvođenje novih tehnologija i inovacija u procese primarne proizvodnje, unaprjeđenje kvaliteta proizvoda, higijene i bezbjednosti hrane, te uvođenju dobrih praksi u upravljanju prirodnim resursima i zaštiti okoliša, kao i otvaranju novih tržišnih mogućnosti.

Mogla su se prijaviti fizička lica, obrti/preduzetnici, zadruge i preduzeća koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom u uzgoju voća, povrća, vinove loze, žitarica i uljarica kao i proizvodnjom mesa i mlijeka.

Ukupna raspoloživa sredstva za finansiranje podrške investicijama na poljoprivrednim gazdinstvima su iznosila 1.618.000 KM dok će kroz deset projekata biti podržane investicije ukupne vrijednosti 2.956.000 KM, od čega će EU finansirati 1.618.000 KM dok će korisnici finansirati 1.338.000 KM, saopćeno je iz UNDP-a.

Dva poziva

Kroz projekt EU4Business, UNDP će objaviti do kraja godine još dva javna poziva za podršku poljoprivrednim proizvođačima. Prvi će (objava kraj jula 2019.) biti namijenjen za podršku prerađivačima, dok će drugi (objava decembar 2019.) biti namijenjen za podršku malim poljoprivrednim proizvođačima putem provođenja lokalnih razvojnih strategija.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here