Inovacije: TraceBrace narukvica za zaštitu žena i djece

Tim tuzlanskih srednjoškolaca razvio je proizvod koji podrazumijeva spoj narukvice i mobilne aplikacije, čiji je osnovni cilj sprečavanja nasilja nad ženama i djecom.

818
TraceBrace

Nasilje nad ženama i djecom sve je prisutnija pojava koja nije vezana samo za ekonomski slabije i neuređene zemlje, nego prevladava i u zemljama koje imaju stabilno društveno uređenje. Žene i djeca izloženi su nasilju u porodici, radnom mjestu, školi, ulici. Posljedice mogu biti razarajuće -od teških fizičkih, psihičkih i emocionalnih povreda do u najgorem slučaju smrti. Upravo je ovo bila inspiracija grupi srednjoškolaca iz Tuzle da kreiraju TraceBrace – prvu bh. SOS narukvicu namijenjenu prevenciji nasilja nad ženama i djecom.

„TraceBrace kao proizvod podrazumijeva spoj narukvice i mobilne aplikacije. Prilikom kupovine narukvice potrebno je da instalirate aplikaciju na vaš uređaj, koristeći odgovarajući servis (Google Play ili Apple store). Nakon što ste uspješno instalirali aplikaciju, potrebno je da je pokrenete i pratite uputstva koja će izvršiti inicijalnu sinhronizaciju (uparivanje) narukvice i aplikacije te vam omogućiti da unesete neograničenu količnu brojeva telefona i pratećih poruka. Nakon što ste unijeli poruke, možete izaći iz aplikacije i nastaviti koristiti vaš mobilni uređaj uobičajeno. Ukoliko se nađete u opasnosti, potrebno je samo da pritisnete dugme koje se nalazi na narukvici, držati ga par sekundi dok vaš uređaj ne zavibrira, što označava da su poruke poslane te da je dodana vaša trenutna lokacija. Također, aplikacija omogućava i „live tracking“, odnosno da osoba koja dobije vašu poruku može vas pratiti sve dok imate pristup internetu ili vi možete postaviti radijus u kome će se slati nove poruke, pri nagloj promjeni lokacije, što vas može spasiti u slučaju kidnapovanja“, za Business Magazine objašnjava Almedin Beganović, jedan od kreatra TraceBrace narukvice.

Cilj prevencija nasilja

Tim kojeg su pored Beganovića činili Ajdin Ahmetović, Tarik Džambić, Samir Sadiković, Sead Smailagić i Almir Subašić, prije više od godinu i po na hackathonu kojeg je organizirao UN Women predstavio je TraceBrace. Cilj hackathona bio je da se napravi tehnološko riješenje za prevenciju nasilja nad ženama i djecom, što je ovim srednjoškolcima bilo poprilično izazovno.

„Izazov je bio u tome što smo tada prvi put, kao kolege iz razreda, odlučili zajedno raditi te u tome što smo bili tek treći razred srednje škole. Međutim, kao tim, vrlo smo jaki jer smo još tada znali napraviti to što smo zamislili, a ujedno smo i imali iskustva u NVO sektoru, kroz rad na prevenciji nasilja nad ženama i djecom. Ideja za TraceBrace proizašla je iz toga što smo kroz svoj rad u NVO sektoru primijetili da ne postoji ništa što „isključuje nasilje“, jer se sva postojeća rješenja baziraju na psihološkom tretmanu žrtve, odnosno radu nakon samog čina nasilja. Razmišljanje kako isključiti nasilje odvelo nas je na prekidač, da stavimo jedan na ruku, što je dovelo do ideje SOS narukvice“, ističe Beganović.

Bitno je naglasiti da su za 24 sata uspjeli napraviti prvi funkcionalni prototip, zahvaljujući čemu su dobili podršku UN Womena i Švedske internacionalne agencije za razvoj (SIDA) u razvoju finalnog proizvoda. U samo jednoj godini napravili su finalni proizvod, kao i prvu seriju, testirali, napravili biznis i finansijski plan te nadogradili sebe kroz razne radionice i edukacije koje im je obezbijedio Networks. Sarađivali su i s Viberom i T Mobileom, zahvaljujući Sarajevo Unlimited konferenciji kojoj su prisustvovali prošle godine.

„Međutim, nije sve bilo tako sjajno, zaista je bilo poteškoća, koje su više bile nametnute sa strane, ali upravo zbog jačine našeg tima uspjeli smo ih prevazići“, dodaje Beganović.

On ističe da trenutno na tržištu BiH, ali ni u EU i SAD, ne postoji proizvod kao što je TraceBrace. Međutim, u Aziji postoji startup Leaf Werables, koji je počeo sa radom par mjeseci poslije njih, s kojima su stupili u kontakt kako bi ustanovili sličnosti i razlike između proizvoda.

„Ustanovili smo tri osnovne prednosti – podrška jedne od nauticajnijih svjetskih organizacija, koja radi na polju prevencije nasilja nad ženama i djecom, koju imamo, tehnologija koju smo sami kreirali te koja omogućava da nepunjiva baterija u narukvici traje 30 godina aktivnog korištenja te da se narukvica spaja sa telefonom samo onda kada ste u opasnosti i to posebnom vrstom komunikacije, koju smo također osmislili. Cijena našeg proizvoda mnogo je niža i pristupačnija u odnosnu na konkurentnu, što je opet omogućeno zahvaljujući tehnologiji koju smo izumili“, ističe Beganović.

Olakšice za upis

Beganović naglašava da se inovatori u našoj zemlji susreću sa određenim poteškoćama u odnosu na one koji rade u razvijenim zemljama, ali i da je BiH  dobro područje za inovatore i inovacije.

„Inovatori u BiH u odnosu na EU imaju niz različitih problema, počevši od nabavke materijala za kreiranje prvog prototipa, patentiranja svog prototipa i u konačnici do osnivanja kompanije. Ne možemo reći da se na ove probleme ne može uticati, ali izisukuju mnogo vremena, lobiranja… što je za inovatore bespotrebno gubljenje vremena. Inovatori u BiH imaju prednost u odnosu na EU, a to je što sve ostale probleme u državi, kojih na svu (ne)sreću ima, mogu riješiti svojim inovacijama. Tako da je BiH najbolje područje za inovatore i kreiranje novih inovacija“, objašnjava Beganović.

Na sreću, ovaj tim uspio se spojiti sa našim IT kompanijama i neke su se već javile kao pomoć i podrška u daljem razvoju proizvoda, imaju i podršku od BH Futures Foundation (Fondacija budućnosti u BiH), koja je najveća studentska fondacija u BiH te studentima  pruža stipendije, mentorstva i najvažnije, znanje, kako bi zajedno gradili bolju bh. budućnost.

„Duboko smo razočarani u visokoškolski sistem u BiH. Ni jedan javni univerzitet u BiH nije nam uopće ponudio nikakav vid suradnje, niti olakšice prilikom upisa studija. Međutim, Internacionalni Burch univerzitet ponudio je cijelom timu maksimalne moguće olakšice pri upisu studija te svu podršku prilikom razvoja startupa, kao i uključenje u startup akcelerator u samom univerzitetu“, dodaje Beganović.

Trenutno je crowdfunding kampanja završena i rade na prikupljanju sredstava za osnivanje kompanije, što će im omogućiti da počnu prodavati proizvod. Velika potražnja već postoji i često dobijaju zahtjeve za kupovinu TraceBracea.

„Definitvno je da će se TraceBrace nastaviti razvijati u onom pogledu u kojem kupci budu željeli. Već pravimo planove za sljedeću verziju, koju radimo kroz želje naših korisnika. Međutim, cilj nas, kao buduće kompanije, je nastaviti razvijati niz nosivih proizvoda koji će korisniku olakšavati svakodnevni život. Trenutno radimo na osnivanju kompanije koja će proizvoditi i distribuirati TraceBrace, a zajedno sa BH Fututres Foundation radimo na otvaranju Makerspacea u Srebrenici. Prepreka na koju nailazimo je nedostatak finansijskih sredstava za osnivanje kompanije, ali kao i svaku prepreku i ovu ćemo zajedno savladati“, naglašava Beganović.

Nižu se pobjede sa takmičenja

Tim je do sada učestvovao na niz takmičenja, na kojima su osvajali nagrade te će tako nastaviti i u narednom periodu.

„Nekako, tim je postao poznat kao „tuzlanski genijalci“, upravo zbog toga… Od nas se uvijek očekuje nešto neočekivano. U toj godini razvoja TraceBracea, u trećem razredu srednje škole koji je definitivno najteži od svih, mi smo opet uspjeli ostvariti odlične rezultate na mnogim takmičenjima. Osvojili smo prvo mjesto na StartUp takmičenju Internacionalnog Burch Univerziteta, treće mjesto na FIT CC – Inovacijskom izazovu, prvo mjesto na državnom Microsoft Ofiice Specialist takmičenju, treće mjesto na svjetskom Microsoft Office Specialist takmičenju (Sead Smailagić – Excel), prvo mjesto na državnom NASA Space apps takmičenju i mnogim drugim. U narednom periodu učestvovati ćemo i na PODIM startup takmičenju, koje je jedno od najvećih za startupe u Evropi. Mada, opet od nas „možete očekivati, neočekivano“, dodaje Beganović.

 

 

PREKOMirela Haskić-Suša
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here