10 namirnica za ravan stomak

Ako želite izgubiti nakupljene naslage na stomaku već znate da je tjelovježba najbolji način, ali veliku ulogu igra i izbor hrane.

487
Stomak

Uz pijenje dovoljno vode, jedenje svježe hrane i izbjegavanje alkohola, šećera i naročito gaziranih napitaka, određene namirnice mogu vam pomoći da ovog ljeta dostignete cilj – ravan trbuh.

Leća. Kao članica iznimno hranjive porodice mahunarki, leća, kao i leblebije, bijeli grah i suhi grašak, puna je proteina i vlakana koji će vas zasititi, a bogata je i željezom čiji manjak u organizmu usporava metabolizam.

Krastavci. Zahvaljujući flavonoidu kercetinu i velikom udjelu vode, krastavci su dobar izbor povrća koje će spriječiti nadimanje.

Banane. Odličan međuobrok, banana je puna kalija i otpornog škroba, zdravog ugljikohidrata kojeg tijelo polako probavlja i koji podstiče jetru da topi masnoće. Osim toga, banane sprečavaju nakupljanje vode u organizmu regulirajući nivo natrija.

Cjelovite žitarice. Dobar izvor vlakana koja će vas dugo držati sitima, cjelovite žitarice pomažu u mršavljenju, što su dokazale i naučne studije te pomažu u reguliranju nivoa šećera i inzulina u krvi.

Feferoni. Ljuta hrana podstiče metabolizam, a prema studiji rađenoj 2011. na Univerzitetu Purdue, može pomoći i u prevenciji nakupljanja kilograma jer osobe koje jedu hranu bogatu kapsaicinom imaju manju potrebu za masnom, slanom i slatkom hranom.

Šparoge. Ovo proljetno povrće bogato antioksidansima i probioticima dobar je izvor topivih i netopivih vlakana, a kao prirodni diuretik, šparoga sprječava nakupljanje vode i nadimanje.

Đumbir. Đumbir se stoljećima koristio kao prirodni lijek za nadutost, a prije nekoliko godina je studijom provedenom na Univerzitetu Columbia potvrđeno da može pomoći i u sprečavanju debljanja, jer potpomaže osjećaj sitosti.

Avokado. Bogat vlaknima i mononezasićenim mastima zdravim za srce, avokado pomaže probavi i u održavanju zdrave kilaže. U jednoj studiji, učesnici koji su redovno jeli avokado imali su manji obim struka od onih koji nisu uopće jeli ovo voće.

Tamna čokolada. Kvalitetna tamna čokolada s najmanje 65 posto kakaa zapravo je vrlo korisna po zdravlje jer sadrži zdrave mononezasićene masne kiseline koje podstiču metabolizam.

Bademi. Jedna od najboljih grickalica koje možete izabrati, bademi također sadrže mononezasićene masne kiseline koje pomažu tijelu u sagorijevanju masti. Istraživanje u International Journal of Obesity otkrilo je da osobe koje bademe uključe u svoj plan mršavljenja – izgube više kilograma.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here