Nedovoljan unos voća i povrća odgovoran za milione smrti

Voće i povrće je bogato vitaminima, vlaknima, kalijem, magnezijem i antioksidansima, te nedovoljan unos ove hrane može imati ozbiljne posljedice

81
Voće

Voće i povrće je bogato vitaminima, vlaknima, kalijem, magnezijem i antioksidansima, te nedovoljan unos ove hrane može imati ozbiljne posljedice po kardiovaskularno zdravlje. Ishrana koja uključuje dovoljan unos voća i povrća može sniziti krvni pritisak, smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka te poboljšati probavu.

Srčane bolesti

Novo istraživanje, čiji su rezultati predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog nutricionističkog društva, ističe da nedovoljan unos voća i povrća može biti vodeći faktor u smrtnosti od srčanih bolesti.

Ranije istraživanje potvrdilo je da ishrana bogata voćem i povrćem može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, a nakon analize ovih rezultata u kombinaciji sa drugim istraživanjima, naučnici su procijenili da je rizik od srčanih bolesti 20 posto niži među osobama koje jedu više od pet porcija voća i povrća dnevno, u poređenju sa onima koji jedu manje od tri porcije. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), samo jedna od 10 odraslih osoba pridržava se preporuke o 1,5 do dvije porcije voća i dvije do tri porcije povrća dnevno.

Novo istraživanje tvrdi da nedovoljna zastupljenost voća u ishrani može uzrokovati jednu od sedam smrti od srčanih bolesti, a nedovoljan unos povrća jednu od 12 smrti od srčanih bolesti. Analizirajući podatke od 2010. godine, naučnici su otkrili da je nedovoljan unos voća rezultirao sa gotovo dva miliona smrti od kardiovaskularnih bolesti, dok je nedovoljan unos povrća rezultirao sa milion smrtnih slučajeva.

Moždani udar

Brojke govore da je ishrana siromašna voćem godišnje zaslužna za više od milion smrti od moždanog udara i više od 500.000 smrti od srčanih bolesti širom svijeta, dok nedovoljan unos povrća rezultira sa oko 200.000 smrti od moždanog udara i više od 800.000 smrti od srčanih bolesti. Globalno, unos voća je nedovoljan na jugu i istoku Azije, te supsaharskoj Africi, dok je unos povrća nedovoljan u centralnoj Aziji i Oceaniji.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here