United Grupa želi crnogorski Telenor

United Grupa u narednih pet godina planira da poslove u regionu proširi ulaganjem više od 900 miliona eura u telekomunikacije i medije.

132

Telenor u Crnoj Gori, koji je prošle godine kupio PPF fond češkog milijardera Petra Kelnera, na meti je preuzimanja i na adresu vlasnika već je stiglo nekoliko ponuda saznaje portal Investitor.me.

Najozbiljniji kandidat za preuzimanje je United grupa, vlasnik mreže Telemach, koji, prema saznanjima Investitora, ima u planu da preuzme i Telenor u Srbiji.

Ovakve ambicije kompanije čiji je vlasnik britanski fond BC partners i nisu iznenađujuće, što potvrđuje nedavna informacija da je United grupa nedavno sklopila posao za preuzimanje mobilne mreže Tele2 u Hrvatskoj.

Eventualnim preuzimanjem, United grupa bi preko svog Telemacha, postala još jači igrač na crnogorskom tržištu telekomunikacija, pred kojim je očigledno period ukrupnjavanja.

Spajanjem Telemacha i Telenora stvorio bi se novi gigant na polju kablovskih usluga, fiksnih i mobilnih telekomunikacija, koji bi parirao najvećim konkurentima – Crnogorskom Telekomu, koji posluje u sastavu Deutsche Telekom grupe i M:telu čiji je vlasnik Telekom Srbija.

Osim Telemacha, United grupa u Crnoj Gori posjeduje i Total TV, a nedavnim akvizicijama postala je i vlasnik media buying agencije Direct Media i televizije Nova M.

Zadužuju se za širenje u Hrvatskoj

Iz United Grupe su objavili da će emitovati obveznice u iznosu od 200 miliona eura, po kamatnoj stopi od 4,875 posto. Obveznice dospijevaju 2024. i prodate su po 3,5 odsto većoj cijeni od njihove nominalne vrijednosti.

Prihod od obveznica će se koristiti upravo za dogovorenu kupovinu i troškove kupovine mobilnog operatora Tele2.

Od svog postojanja, United Grupa ostvaruje konstantan rast prihoda, a u narednih pet godina planira da poslove u regionu proširi ulaganjem više od 900 miliona eura u telekomunikacije i medije, što je 200 miliona više od planova iz prošle godine.

“United Grupa posluje u šest zemalja (kroz kompanije kao što su SBB, Telemach i United Media, i kanale kao što su Sport Klub, Nova TV i N1) i zapošljava 4.400 ljudi. Skoro 4 miliona usluga United Grupe koristi se mjesečno u regionu i cijelom svijetu, dok mreža pokriva skoro 2 miliona domova”, navodi se u saopćenju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here