CBBiH uručena nagrada za ‘Poslovni potez godine 2018.’ u finansijskom sektoru

Guverner CBBiH Senad Softić je zahvalio za nagradu i prepoznavanje doprinosa koji daje CBBiH.

79
CBBIH

Na svečanosti uručenja priznanja „Poslovni potez godine 2018“ Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH), za nadogradnju Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata u BiH, uručeno je priznanje za poslovni potez godine u finansijskom sektoru.

Svečanost je održana u Sarajevu u organizaciji poslovnog portala Indikator.ba i Privredne komore Federacije BiH, a dodijeljene su nagrade u nekoliko poslovnih područja.

Opći interes

Guverner CBBiH Senad Softić je zahvalio za nagradu i prepoznavanje doprinosa koji daje CBBiH.

„CBBiH radi brojne stvari koje su od opšteg interesa, i sva poboljšanja, koja možda na prvi pogled nisu potpuno uočljiva prosječnom građaninu, doprinose stabilnosti finansijskog sistema. Jedno od tih područja je i održavanje platnih sistema koji su važan dio finansijske infrastrukture. Stoga smo sretni i ponosni kada profesionalna zajednica i stručna javnost prepozna naše doprinose“, rekao je guverner Softić.

Podsjetio je da je CBBiH 2004. godine uvela registar transakcijskih računa pravnih lica, te da je od 1. novembra prošle godine izvršena njegova dogradnja u Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u BiH, na novu platformu i s novim funkcionalnostima.

Dograđeni registar donio je nova tehnološka rješenja i veći broj podataka. Novost je da su sada u registru svi računi poslovnih subjekata, dok je prije sadržavao samo transakcijske račune. Nadalje, registar je na principu rada u realnom vremenu, što podrazumijeva da se podaci prikupljaju stalno u toku radnog vremena i kao takvi se obrađuju.

Provođenje zakona

To podrazumijeva da su ažurniji u odnosu na prethodni registar, a što je jako bitno imajući u vidu da su podaci iz registra bitni komercijalnim bankama, poreznim organima, organima uprave, organima za provođenje zakona te ostalim nivoima vlasti prilikom otkrivanja finansijskih struktura i transakcija koje kompanije i pojedinci mogu iskoristiti na nezakonit način.

Registar, također, pruža informacije svim pravnim i fizičkim licima koja naplatu potraživanja moraju tražiti prinudnim putem preko ovlaštenih institucija. Također, jako bitna novost je i to da institucije i organi svih nivoa vlasti imaju mogućnost direktnog pristupa registru putem interneta.

 

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here