Nema dokaza o različitom kvalitetu hrane na istoku i zapadu EU

Neki prehrambeni proizvodi iste ili slične marke imaju različit sastav, ali nije uočen konzistentan geografski uzorak

49
Hrana

Neki prehrambeni proizvodi iste ili slične marke imaju različit sastav, ali nije uočen konzistentan geografski uzorak, na što su žalile zemlje članice iz srednje i istočne Evrope, pokazuju rezultati paneuropske kampanje testiranja prehrambenih proizvoda koje je u ponedjeljak objavila Evropska komisija, a prenijela Hina.

Objektivna procjena

“Nije uočen konzistentan geografski uzorak upotrebe jednakog ili sličnog pakiranja za proizvode različitih sastava. Nadalje, proizvod nije nužno lošiji ako se razlikuje u sastavu”, navodi Komisija.

“Neki Evropljani smatraju da se prehrambeni proizvodi iste marke koje kupuju razlikuju, možda čak i da su lošiji, u poređenju s onima koji se mogu kupiti negdje drugo. Komisija je naučnike pozvala da pomognu objektivno procijeniti razmjer takvih razlika na jedinstvenom tržištu. Rezultati su podijeljeni, veseli me što nije uočena razlika u sastavu prehrambenih proizvoda označenih robnom markom koji se prodaju na istoku u odnosu na iste na zapadu, ali zabrinut sam zbog toga što je i kod trećine proizvoda iste ili slične robne marke i pakiranja otkriven razvidno različit sastav”, izjavio je povjerenik Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje i  kulturu, koji je nadležan za Zajednički istraživački centar.

Zajednički istraživački centar proveo je istraživanje u 19 zemalja članica, među kojima i u Hrvatskoj, u kojem su proizvodi ispitivani istom metodologijom radi boljeg uvida u problem dvojnog kvaliteta hrane. Zajednički istraživački centar (JRC), interna znanstvena služba i služba znanja Komisije, analizirao je u studiji skoro 1.400 prehrambenih proizvoda. U devet njih utvrđena su odstupanja u sastavu unatoč istovjetnoj prednjoj strani pakiranja.

Usto, za 22 posto proizvoda je prednja strana pakiranja bila slična, a sastav svejedno različit. Nije uočen konzistentan geografski uzorak. Na temelju nove metodologije nacionalna nadležna tijela sada će moći analizirati svaki slučaj posebno, što je potrebno za otkrivanje obmanjujućih praksi, zabranjenih u skladu s pravom EU o zaštiti potrošača, navodi Komisija.

“Na evropskom jedinstvenom tržištu ne smiju postojati dvostruki standardi. Novim zakonima kojima se kažnjava dvojna kvaliteta i proširuju ovlasti tijela za zaštitu potrošača u mogućnosti smo stati na kraj takvoj praksi. Evropski potrošači bit će sigurni da je ono što kupuju uistinu ono što će i dobiti”, izjavila je povjerenica za pravosuđe i zaštitu potrošača Vera Jourova.

Veliko tržište

Iako je analizirano 1.380 uzoraka 128 različitih prehrambenih proizvoda iz 19 država članica, uzorak nije reprezentativan jer je tržište prehrambenih proizvoda u EU ogromno i vrlo raznoliko.

U istraživanju su učestvovale sljedeće države članice: Bugarska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija, Španija i Holandija.

Iako je bilo dosta povike na različit kvalitet Nutelle koju proizvodi Ferrero, istraživanje pokazalo da je sastav identičan u svim zemljama u kojem je provedeno. Ista je stvar s pizzom “Quattro Formaggi” od DrOetkera.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here