WHO prepoznala izgaranje na poslu kao problem

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) službeno je u priručniku ICD-11 klasificirala izgaranje na poslu kao stanje vezano za radno mjesto

126
Sagorijevanje na poslu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) službeno je u priručniku ICD-11 klasificirala izgaranje na poslu kao stanje vezano za radno mjesto. Izgaranje na poslu definira se kao hronični stres na radnom mjestu nad kojim nemate kontrolu. U priručniku Svjetske zdravstvene organizacije ICD-11 izgaranje na poslu uvršteno je u probleme koji su povezani s poslom ili nezaposlenošću. WHO je naglasila da se ne radi o bolesti, ali i navela specifične kriterije za otkrivanje ovog stanja te navela šta medicinsko osoblje mora učiniti da bi ga prepoznalo.

Smanjena učinkovitost

Prije nego što stanje osobe proglase za izgaranje na poslu, ljekari moraju isključiti poremećaj prilagodbe, tjeskobu, stres i poremećaje raspoloženja. Prema WHO, izgaranje na poslu karakterišu osjećaj iscpljenosti i potpunog nedostatka energije, povećana mentalna distanca od posla ili negativni osjećaji prema poslu te smanjena učinkovitost na radnom mjestu. Organizacija navodi da se ovo stanje pripisuje isključivo radnim okolnostima i ne može se primijeniti na druga iskustva u životu.

Bolje razumijevanje

Gallupovo istraživanje rađeno 2018. pokazalo je da se čak četvrtina zaposlenih suočava s ovim problemom, a s klasifikacijom Svjetske zdravstvene organizacije, ljudi kojima izgaranje na poslu onemogućava normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu moći će se nadati boljem razumijevanju i odgovoru medicinskih stručnjaka.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here