Priča o RK Vardar: Za kraj, naslov prvaka Evrope

Rukometni klub Vardar najuspješniji je sportski kolektiv na ovim prostorima u posljednjih deset godina, čiji je dragulj u kruni rezultatskih uspjeha bilo osvajanje Lige prvaka prije dvije godine, kao i ove godine. Na kraju ove sezone klub napušta glavni sponzor i veliki je broj pitanja o budućnosti Vardara.

88
Vardar

Vardar, šampion Sjeverne Makedonije u finalnoj utakmici završnog turnira EHF Lige prvaka u Kelnu (Njemačka) bio bolji od mađarskog Vezsprema sa 27:24 i tako postao prvak Starog kontinenta u rukometu, a kad si u rukometu najbolji u Evropi to znači da si najbolji na svijetu. Makedonskom Vardaru ovo je drugi naslov prvaka u tri godine, a stigao je u vrijeme kada Vardar kojeg smo dosad poznavali polako nestaje zbog toga jer će mu u sljedećoj sezoni izostati dosadašnja finansijska potpora.

Pobjeda pa bankrot

Uspjeh tima iz Skoplja još je i veći kada se zna da su igrači već mjesecima bez plaće. Igraju bez novca već devet mjeseci i dugovanja prema njima su ogromna. Međutim, nisu željeli da napuste klub u ključnim trenucima. Ostali su skupa, imali su nevjerovatno zajedništvo i za fantastične igrače velikog srca i trenera Roberta Garcíju Parronda nije bilo prepreka na putu do nestvarnog podviga.

Iako se ulazak Vardara u finale Lige prvaka nakon izbacivanja Barselone u polufinalu protumačilo kao iznenađenje, u finalu je makedonski tim pokazao da je dostojan naslova prvaka Evrope. Vardar je u finalnoj utakmici protiv Vezsprema odlično odigrao prvih 30 minuta. Makedonski sastav je na odmor otišao s vodstvom 16:11 i činilo se da će lako sačuvati prednost protiv rivala koji u prvom poluvremenu nije imao rješenja ni za jednog od igrača u bijelim dresovima, a put do gola zatvorio im je golman Milosavljev. Ipak, u drugom poluvremenu istrčao je neki novi Veszprem. Tačnije, na gol je umjesto Miklera stao neuništivi Šterbik i probudio nadu svoje momčadi da se može vratiti i konačno stići do titule. Na startu drugog dijelu mađarska ekipa zaigrala je furiozno te se u potpunosti vratila u utakmicu već u 41. minutu, kada se prednost Vardara istopila na jedan gol.

Vardar nije iskoristio neke situacije s igračem više, bilo je tu malo i nervoze, a Veszprem pogađao i održao se u meču, ali su ga na kraju dotukli igrači Igor Karačić i Ivan Čupić. Karačić je dirigirao igrom tokom većeg dijela dvoboja, a Čupićeva dva posljednja gola donijela su Vardaru konačnu pobjedu 27:24 i početak velikog slavlja. Najefikasniji igrač Vardara je nezaustavljivi Brazilac Ferreira Moraes sa šest golova.

Pa ipak, uprkos historijskom uspjehu u Lanxess Areni, Vardar će u narednom periodu saznati svoju sudbinu. Naime, klub napuštaju legendarni predsjednik Sergey Samsonenko i igrači koji su dobili slobodne „papire“ i potražili nove angažmane.

Rukometaš Timur Dibirov ide u Meškov Brest, zajedno s njim Ivan Čupić, Igor Karačić se seli u Kjelce, a Dainis Krištopans u PSŽ. Golman Vladan Milosavljev karijeru bi trebao nastaviti u njemačkom Fukseu.

“Odlazim, moram. Moje pitanje je riješeno kada je klub dao signal da više neće postojati. U tom trenutku klub mi je dao zeleno svjetlo, mislio sam da će se ugasiti, morao sam naći pravi put za sebe”, rekao je Karačić.

Upitno je šta se to dešava pa rukomet, koji je dugo u sportu bio gotovo kao svijet za sebe, ograničen na nevelik broj zemalja u kojima se ozbiljno igrao i pomalo distanciran od ostatka, trpi gubitak popularnosti (nevjerojatna je činjenica da se završni turnir rukometne Lige prvaka igra isti vikend kad i finale one fudbalske), klubovi su pred bankrotom, a došlo je i do toga da se raspravlja treba li ovom sportu koji je nekoć uživao u relativnom blagostanju ostaviti status olimpijskog sporta ili ne.

Nema novca

„Sedam godina prošlo je otkako sam krenuo ulagati u rukomet u Makedoniji, počevši sa ženskom ekipom 2012. godine i već sljedeće godine pridružio sam se muškom klubu. Nažalost, od tih sedam godina provedenih u rukometu tri su prošle kako se ja svakodnevno borim za podršku klubu, uz konstantno zaduživanje i uzimanje kredita. Osim toga, imam u svojoj kompaniji više od 5.000 zaposlenih, tu su i njihove porodice i ne želim da ih ugrožavam konstantno uzimajući novac za sport. Prihod koji klub inkasira od EHF-a i sponzora nije ni 10  posto ukupne svote koju godišnje ulažem. Imam dosta obećanja da ću uskoro dobiti pomoć za ovaj sport, ali evo, spominjem ovo već sedmu godinu, a pomoći nema“, započeo je svoje obraćanje makedonskoj javnosti Samsonenko, predsjednik kluba.

Slične “prijetnje” prebogatog Rusa čule su se i pre dvije-tri godine, ali se tada ništa nije dogodilo. Međutim, ispostavilo se da je ovog puta prijetnja bila istinita.

Ruski je milioner, ali sitna riba među ruskim oligarsima, 2012. godine spas od progona u domovini pronašao u Makedoniji i dio svog bogatstva krenuo ulagati u tamošnji rukomet i sjajno mu je krenulo, jer Makedonija je već tradicionalno rasadnik vrhunskih rukometaša. Ušao je u mušku momčad Vardara 2013. godine i pokrenuo nešto do sada neviđeno u svijetu rukometa, jer je već 2017. godine Vardar stigao na sam vrh, osvojio je naslov prvaka Evrope.

Godinama je bio na tronu regionalne rukometne lige koja se igra na području srednje i jugoistočne Evrope (South East Handball Association- SEHA) i uz mađarski Veszprem uvjerljivo najjači rukometni kolektiv u većem dijelu Evrope.

Pokorio je Samsonenko sa svojom rukometnom „legijom stranaca“ Ligu prvaka što su sanjali prebogati velikani poput PSG-a, Barcelone, Kiela, Kielcea, Veszprema… U odnosu na šeike koji „vedre i oblače“ PSG-om i ulažu stotine miliona eura u momčad, Samsonenko je doslovno – siromah, ali njegov je Vardar „imao srce“. Ipak, sad je njegovoj vladavini došao kraj. Samsonenko više jednostavno finansijski ne može pratiti potrebe kluba, a pomoći nema.

“To je glavni razlog zbog kojeg neću moći finansirati klub i sljedeće sezone. Proteklih godina Vardar je bio simbol države i dominirao je sportom. Vardar je bio i bit će nacionalni ponos za svakog stanovnika. Nikada neću zaboraviti ni ja, a ni svi građani kako je u Skoplju više hiljada ljudi dočekalo i poklonilo se uspjehu naših rukometaša 2017. godine”, rekao je Samsonenko.

Ruski su se milioni istrošili, novog novca kojim bi ovu momčad održali na okupu nema, pa će igrači – svako na svoju stranu, do nekog novog milionera koji bi mogao izabrati baš Skoplje, jer to je ipak tamo “gdje vječno sunce sja”. O sudbini kluba sada će odlučivat politika. Na potezu je makedonska Vlada, a do tada će uživati u zasluženom slavlju.

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here