PEUGEOT otkriva novi SUV 2008

Za sve one koji su spremni da unesu u svijet automobilizma novi poticaj, PEUGEOT otkriva novi SUV 2008.

136
Peugeot

Za sve one koji su spremni da unesu u svijet automobilizma novi poticaj, PEUGEOT otkriva novi SUV 2008.

Kao strastveni i najvatreniji zagovornik vizije marke PEUGEOT o budućnosti, nudi nam ultra modernu interpretaciju instinktivnih i svestranih doživljaja u vožnji.

Prema dimenzijama je pravi SUV koji će vas svojim posebno efikasnim i prepoznatljivim stilom potpuno očarati.

Ovo ultra tehnološko napredno vozilo dobilo je PEUGEOT i-Cockpit® 3D nove generacije te opremu i sisteme za pomoć u vožnji koje su dizajnirali vrhunski PEUGEOTOVI stručnjaci.

Moguć je odabir između više vrsta pogona odnosno između tri tipa motora: električni, benzinski i dizelski od kojih baš svi nude izuzetno stimulativne i intenzivne osjećaje.

Svijet se mijenja. U automobilskom sektoru kao i u ostalim oblastima treba potražiti prave odgovore na nove izazove. Marka PEUGEOT, koja se oslanja na svoju 208-godišnju historiju, danas bezbrižno ulazi u doba energetskog prijelaza.

Naša uzbudljiva i uvjerljiva vizija budućnosti sada se ponovo odražava u najnovijem sportskom terenskom vozilu PEUGEOT 2008. Potonji, naime, dokazuje da tehnologija i zadovoljstva nisu nespojivi i da čovjeka može iznenaditi čak i automobil. Naime, svako putovanje pretvara u putovanje i svakom pojedincu nudi način koji njemu savršeno odgovara.

Novi PEUGEOT 2008 ulazi u središte segmenta kompaktnih SUV-a i donosi važan doprinos tome, što danas osigurava uspjeh PEUGEOTOVEMU izboru: samopouzdan dizajn u kombinaciji s prepoznatljivim inovacijama i tehnologijom.

Očaravajući SUV 

Svojim snažnim i prepoznatljivim stilskim dizajnom, novi SUV PEUGEOT 2008 je pravo isklesano umjetničko djelo i predmet požude. Njime ćemo ostvariti naše ambicije i početi pisati novu stranicu u historiji PEUGEOTOVIH SUV-a, jer je potpuno u skladu s modelima iz aktualnog prodajnog izbora, a ujedno se odlikuje potpuno svojstvenom osobnošću.

Uravnotežene linije i opće proporcije dokazuju da je u pitanju potpuno pravi SUV sa nazad pomjerenim vjetrobranskim staklom i vodoravnim poklopcem motornog prostora, što daje cjelokupnom izgledu veću draž. Vozilo je čvrsto usidreno na točkovima, krase ga zakrivljene i zaobljene linije, a ujedno je i veoma sigurno.

Prepoznatljivi prednji dio se kao pravi statusni simbol odlikuje snažnom i ravnom ukrasnom maskom (u boji karoserije za električne izvedbe), isklesanim poklopcem motornog prostora i dnevnim LED svjetlima koja nestaju pod prednjim farovima i ponovo se prikazuju nešto niže.

Do najsitnijih pojedinosti izrađen profil sa svojim odvažnim držanjem odmah privlači pogled zbog raznolikosti trokutastih linija. Rezultat toga je živahan i prodoran stilski dizajn koji predstavlja pravi tehnološki poduhvat u oblasti preoblikovanja dijelova od lima: bočne površine nikada do sada nisu bile toliko prostrane! Linije se protežu sve do prtljažnih vrata, što daje cijelosti nespornu usklađenost i homogenost.

Za već izdržljiv stilski dizajn dodatno će se pobrinuti točkovi s velikim promjerom (690 mm) koji idealno popunjavaju blatobranske koševe. 18-inčne felge imaju posebne umetke koji donose dvije prednosti: jednostavnije mogućnosti za personalizaciju izgleda i značajna ušteda na masi: 4 kg za sve točkove.

O poboljšanjima vozila u oblasti kvalitete i elegancije svjedoče dvobojni krov u kombinaciji crne Black Diamond i zadnji stub s ugrađenim oznakama za izvedbe GT Line i GT.

Atletski isklesan zadnji dio s visokom linijom trupa krase svjetla koje povezuje crna ukrasna letva i dvostruka ispušna cijev koja je karakteristična za motore PureTech 130/155 i BlueHDi 130.

Kao i svi ostali modeli marke i ovaj model krase svjetlosno prepoznatljive LED diode u obliku tri lavlje kandže koje imaju obnovljen izgled. Kako danju tako i noću primijetit ćete ih uključene kod svih izvedbi, a za bogatije opremljene izvedbe i u prednjim farovima. Ovisno o državi, prednji farovi svih izvedbi opremljeni su i LED tehnologijom.

Osim klasičnih nijansi u boji, u ponudi su prodorne i prepoznatljive karoserije u boji koje stilskom dizajnu daju još više energičnosti:

crvena Elixir s lakom u boji naglašava dubinu i boju karoserije,

plava Vertigo, troslojna boja za izuzetno svijetli efekt,

Orange Fusion, metalik boja koja je dostupna ekskluzivno za novo vozilo SUV PEUGEOT 2008.

Intuitivna višenamjenskost i kontrolirana udobnost

Zahvaljujući izuzetno prostranim zadnjim sjedalima (najnoviji rekord za novu platformu CMP), novi SUV PEUGEOT 2008 je zaista svestrano praktično sportsko terensko vozilo. Sa 4,30 m dužine i 2,60 m međuosovinskog razmaka nudi veoma veliki prtljažnik sa 434 litara zapremine (po standardu VDA V210) i to bez obzira na tip motora, tako i za izvedbu na 100 % električni pogon! Za modularni raspored pobrinut će se pod u dva nivoa (ovisno o izvedbi) s kojim se nakon preklapanja zadnje klupe za sjedenje dobija potpuno ravan pod.

U brojna i neka nadasve inovativna mjesta za odlaganje mogu se odložiti svi predmeti za svakodnevnu upotrebu. Osim klasičnih pretinaca u vratima i pretinaca za sitnice, na raspolaganju je i veliko mjesto za odlaganje ispod središnjeg naslona za ruke između prednjih sjedala i prostor za odlaganje ispred ručice mjenjača. Na donjem dijelu središnje upravljačke table možemo naći i diskretno ugrađeno mjesto za odlaganje. U njemu se nalazi izuzetno praktična površina za indukcijsko punjenje, a na njegov poklopac u otvorenom položaju možemo odložiti pametni telefon.

Putnici mogu iskoristiti prednosti veoma svijetlog putničkog prostora koji je preplavljen svjetlošću zahvaljujući pomičnom panoramskom krovu koji je dostupan uz doplatu i nudi širokokutni pogled na okolinu. Panoramski krov se otvara prema napolju, tako da ne utječe na prostranost nad glavama putnika na zadnjim sjedalima.

Još tehnološki napredniji: novi PEUGEOT i-Cockpit® 3D

PEUGEOT i-Cockpit® je dizajniran na istim osnovnim smjernicama kao do sada i pruža bezbrižnu ergonomiju da bi probudio vaša osjetila:

– kompaktan volan za praktičnije upravljanje i bolje držanje,

– veliki ekran na dodir HD na dohvat ruke i u vidnom polju,

– i od sada i inovativna instrument tabla 3D u visini očiju.

Novi SUV PEUGEOT 2008 opremljen je sa potpuno novom verzijom ove digitalne instrument table koja je inače veoma omiljena među našim kupcima i s kojom je opremljeno već više od miliona PEUGEOTOV širom svijeta.

Sve potrebne informacije su u vozačevom vidnom polju. Ovisno o izvedbi, instrument tabla PEUGEOT i-Cockpit® 3D prikazuje informacije u obliku holograma. Prikazi su dinamički i animirani: podaci se približavaju vozačevom vidnom polju prema stupnju važnosti ili kritičnosti, čime se odziv skraćuje za približno pola sekunde. PEUGEOT i-Cockpit® 3D, koji je premijerno dostupan s novim PEUGEOTOM 208, zaista je prava inovacija i svjetska premijera u ovom automobilskom segmentu. Osim toga, značajno poboljšava vožnju u svim aspektima: učinkovitost, udobno prelistavanje informacija i sigurnost na potpuno su novoj razini.

Ovisno o izvedbi, ekran na dodir može imati veliku 10-inčnu dijagonalu, a može se upravljati preko prečica na dodir koje su ugrađene pored klavirskih tipki (Toggle Switches).

U unutrašnjosti prevlađuju precizna izrada i plemeniti materijali koje ne samo da primjećujemo, već ih možemo i dodirnuti. Za armaturnu ploču korištene su plastične površine s mekom pjenastom podlogom, a na brojnim ostalim mjestima prefinjeni i prijatni materijalu poput alcantara® ili koža nappa®. Ploče vrata i umeci na armaturnoj ploči okruženi su oblogom u izgledu “karbonskih vlakana”, a pored toga je dostupna ručica mjenjača EAT8 sa 100 % električnim upravljanjem (“shift and park by wire”) za jednostavno i intuitivno korištenje. Dopunjuju je ručice oko volana s kojima može vozač po želji brzo preuzeti kontrolu nad mijenjanjem brzina.

Moderan, poveziv i tehnološki napredan

U opremu i sisteme za pomoć u vožnji, koji su preuzeti od bogatijih automobilskih segmenata, uloženo je najbolje stručno znanje marke PEUGEOT, zato su za ovaj segment prava inovacija i velika rijetkost. Ovaj zadivljujuće bogat tehnološki arsenal obuhvata posebno:

sistem Drive Assist koji otvara put polu-autonomnoj vožnji i spaja:

  • aktivnu pomoć u zadržavanju vozila na voznoj traci u kombinaciji sa sistemom Lane Positionning koji izabere točan položaj vozila na voznoj traci,
  • prilagodljivi tempomat s funkcijom Stop & Go kod automatskog mjenjača EAT8,

Park Assist koji automatski upravlja smjerom vožnje pri ulasku i izlasku iz parking mjesta, ostavljajući samo 60 cm između vozila nakon parkiranja,

automatsko kočenje u nuždi posljednje generacije koje prepoznaje pješake i bicikliste, kako danju tako i noću, i to od brzine 5 km/h do 140 km/h),

aktivno upozorenje na nenamjernu promjenu vozne trake (ili prekoračenje podne crte),

upozorenje na vozačevu nepažnju koje po potrebi preporučuje pauzu,

automatsko prebacivanje dugih svjetala, kako bi se vozač mogao još više usredotočiti na cestu,

prošireni sistem za prepoznavanje prometnih znakova (jednosmjerna cesta, stop) s preporukom za prometne znakove s ograničenjem brzine,

nadzor mrtvog kuta,

električna parking kočnica.

Kao nezaobilazni saputnici u svakodnevnom životu, pametni telefoni će imati svoju ulogu i u novom PEUGEOTU 2008. Informacije će biti prikazane na središnjem ekranu zahvaljujući funkciji MirrorScreen s protokolima za uspostavljanje veze MirrorLink™, Apple CarPlay™ i Android Auto™.

Osim površine za indukcijsko punjenje, u vozilu će biti na raspolaganju i četiri USB priključka, ovisno o izvedbi (dva naprijed, između njih i USB-C i dva nazad).

Za izbor optimalnih puteva pobrinut će se poveziva 3D TomTom® Traffic navigacija koja vas obavještava o prometnim uvjetima u realnom vremenu i automatski izračunava rutu. Vozača također obavještava i o opasnim dionicama i interesnim točkama u neposrednoj blizini, a nudi mu i mogućnost glasovnog upravljanja.

Najzahtjevniji audiofili bit će oduševljeni. Hi-Fi sistem novog SUV-ja PEUGEOT 2008 razvijen je u partnerskoj saradnji s priznatim francuskim poduzećem FOCAL koje je specijalizirano za audio opremu visoke klase FOCAL® i rezultat je više od tri godine rada. Njime su opremljeni već Hi-Fi sistemi PEUGEOTOV 3008, 5008 i 508, a od sada je ova premijska oprema dostupna i za novi PEUGEOT 2008. Osim optimalnog akustičnog položaja, deset zvučnika koristi tehnologiju koja je uobičajeno rezervirana za rasporede u dnevnim sobama i nosi patent marke FOCAL®. Četiri visokotonska zvučnika s okrenutim kupolama od aluminija, četiri niskotonska zvučnika s tehnologijom Polyglass i promjera 165 mm, centar zvučnik polyglass i dubokotonski zvučnik s trostrukom zavojnicom “Power-Flower™”. Ugrađeni su zajedno sa 12-kanalnim pojačalom snage 515 W koje pruža precizan zvuk i dinamičku muzičku scenu.

Uzbudljive mogućnosti

Novi SUV PEUGEOT 2008 je dizajniran na potpuno novoj i učinkovitoj modularnoj platformi posljednje generacije CMP (Common Modular Platform) koja je prikladna za više izvora energije. Kupac može slobodno odabrati svoj tip motora prema vlastitim potrebama i navikama: 100% električni, benzinski ili dizelski.

Za vožnju “à la carte” je kod nekih izvedbi dostupan i izbornik načina vožnje: «Eco», «Normal» i «Sport».

Oni koji si žele priuštiti još više avantura mogu doplatni sistem Grip Control opremiti funkcijom za kontrolu brzine tokom spuštanja (HADC) s kojim će u potpunosti i potpuno sigurno zadržati kontrolu nad svojim vozilom i njegovu smjer vožnje na nizbrdicama.

Učinkovitost je bila temelj razvojnog dizajna, zato su svi motori dobili upravljanje otvorom za dovod zraka, felge imaju otvore za usmjereni protok zraka, a podvozje aerodinamični oblik, što zajedno osigurava kontrolirani protok zraka i posljedično optimizirani koeficijent aerodinamičnog otpora.

Izbor vozila je podijeljen na četiri nivoa opreme: Active, Allure, GT Line i GT, od toga su svi dostupni za 100 % električni, benzinski ili dizelski pogon.

Najbogatije izvedbe, GT Line i GT, odlikuju se prepoznatljivim stilskim atributima:

farovi Full LED sa svjetlosnom signaturom u obliku tri lavlje kandže,

18-inčne aluminijske felge s dijamantnom obradom s ukrasnim umetcima,

putnički prostor s preciznim detaljima: crna obloga krova, ukrasni šavovi u Adamite boji, ambijentalno osvjetljenje prtljažnog prostora, dinamična sjedala, aluminijski set papučica.

Uzbudljivo zadovoljstvo u vožnji Full Electric

Električna energija može biti i magična, zato će se s prvim električnim SUV-om marke PEUGEOT moći iskusiti nova razina osjećaja. U 100 % električnom načinu pogona vozač će imati na raspolaganju izuzetno visok odziv i potpuno nečujno djelovanje bez bilo kakvih vibracija. Ovim zadovoljstvima pridružuje se i mogućnost slobodnog kretanja po gradu i u područjima gdje su uvedena ograničenja prometnog režima.

Motori snage 100 kW (136 KM) i 260 Nm okretnog momenta, koji su odmah na raspolaganju, svakodnevno nude udobnost u svim situacijama. Akumulator s visokim kapacitetom od 50 kWh osigurava čak 310 kilometara autonomije prema novom WLTP standardu. Garancija na akumulator važi 8 godina odnosno 160.000 kilometara kod 70 % napunjenosti.

Prikaz energetskih protoka na središnjem ekranu i na instrument tabli PEUGEOT i-Cockpit® 3D je didaktičan i intuitivan, tako da se sa njega može potpuno jednostavno razumjeti način djelovanja pogonskog sklopa.

Dostupna su dva intuitivna načina za generiranje energije prilikom kočenja do kojih se može pristupiti neposredno preko ručice za mijenjanje brzina:

Drive («D») za standardno generiranje energije u načinu vožnje, slično kao kod benzinskog ili dizelskog vozila;

Brake («B») za generiranje energije neposredno tokom usporavanja preko papučice gasa.

Akumulatori su na optimalan način ugrađeni u pod, tako da mogu i oni koji se odluče za električni pogon iskoristiti sve performanse novog SUV-a PEUGEOTA 2008. To je garancija za istu udobnost boravka i zapreminu prtljažnika kao i kod izvedbi s motorom s unutrašnjim izgaranjem.

Dinamični odziv novog SUV-ja PEUGEOTA e-2008, kao jedan od osnovnih prepoznatljivih karakteristika marke, dobio je posebnu pažnju i pruža neusporedivo ponašanje na cesti i jednakovrijedne užitke u vožnji kao kod benzinskih i dizelskih izvedbi. Osovine su odgovarajuće prilagođene, a raspored mase je optimalan.

Vrijeme punjenja o raspoloživoj snazi:

100 % napunjenost za 16 sati s efikasnim priključkom tipa Green Up™ Legrand® s priloženim kablom za punjenje,

od 5h15 do 8 sati za potpunu napunjenost sa stanicom WallBox (trofazna stanica od 11 kW ili jednofazna stanica od 7,4 kW),

30 minuta za 80-procentnu napunjenost akumulatora na javnim stanicama za punjenje snage 100 kW, a korištenje takvih punjača je moguće zahvaljujući toplotnoj regulaciji akumulatora.

Punjenje se može i programski podesiti preko ekrana povezive navigacije ili s aplikacijom MyPeugeot® na pametnom telefonu. Preko ove aplikacije može se na daljinu u bilo kom trenutku aktivirati ili zaustaviti punjenje i pregledati nivo napunjenosti.

Za najvišu razinu toplotne udobnosti razvijena je posebna oprema:

– otpornik za grijanje snage 5 kW i s napajanjem preko pogonskog akumulatora osigurava grijanje putničkog prostora,

– pumpa za grijanje i funkcija za automatsku regulaciju temperature u putničkom prostoru osiguravaju isti stupanj udobnosti kao u vozilu s pogonom na motor s unutrašnjim izgaranjem. Sistem je posebno prilagođen za optimalnu potrošnju energije,

– udobna grijana sjedala (ovisno o izvedbi),

– prethodno toplotno klimatiziranje, koje se podešava preko ekrana na dodir ili daljinskim putem preko aplikacije MyPeugeot® na pametnom telefonu, zagrije putnički prostor prije nego što krenemo.

Novi SUV PEUGEOT e-2008 nema svojstveni oblik karoserije, a odlikuje se s nekoliko privlačnih detalja koji elegantno naglašavaju njegovu “elektrificiranu” osobnost:

svjetlucavi logotip lava s dikroičkim odsjajem u plavo-zelenoj boji, čiji izgled se mijenja ovisno o kutu gledanja,

poseban monogram « e » na prednjim blatobranima i prtljažnim vratima,

elegantna ukrasna maska u boji karoserije s horizontalnim linijama,

ekskluzivne presvlake sjedala u materijalu alcantara© sive boje «Greval» kod PEUGEOTA e-2008 GT,

za potpuno ispunjeni doživljaj putničkog prostora kod izvedbe na električni pogon pobrinut će se poseban prikaz na instrument tabli 3D i na ekranu na dodir.

A s obzirom da kod električnog pogona nije u pitanju samo motor, marka PEUGEOT nam nudi cjelovit, praktičan i didaktičan eko sistem koji korisnike prati na svakodnevnim putovanjima i pruža im bezbrižnu svakodnevnu upotrebu.

Od lansiranja dalje u ponudi će biti tri različite usluge:

Usluga Easy-Charge za jednostavan pristup raznim rješenjima za punjenje s ponudom rješenja koja se prilagođava potrebama korisnika. Kako kod kuće tako i u kancelariji, dostupan vam je širok asortiman dodatne opreme  (učinkovitiji priključak, Wallbox, Smart Wallbox, …) u kombinaciji s dijagnostikom s kojom možete procijeniti postojeću električnu instalaciju i predvidjeti najbolje rješenje za punjenje. Konačnu ugradnju osigurat će marka Peugeot. Usporedno s tim bit će dostupna i ponuda za punjenje u javnosti preko usluga Free2Move. S dozvolom za punjenje moći ćete pristupiti mreži s više od 85.000 priključaka u Evropi. Korisnik može priključke prethodno odabrati s obzirom na razdaljinu, brzinu i cijenu punjenja. Poveziva navigacija će vas voditi do odabranog priključka.

Usluga Easy-Move omogućava našim strankama mobilnost. Alat za planiranje i organizaciju dugih putovanja preko usluge Free2Move nudi klijentu najprikladnije puteve, pri čemu uzima u obzir autonomiju i lokaciju priključaka za punjenje na cesti. Da bi se osigurala pregledna i bezbrižna navigacija, plan puta će se prikazati neposredno na ekranu na dodir vozila. U najamninu vozila je uključena proširena ponuda za mobilnost koja korisniku omogućuje da prema svojim potrebama unajmi vozilo sa motorom s unutrašnjim izgaranjem. Naposljetku je u sklopu aplikacije MyPeugeot dostupno i pomoćno rješenje sa savjetima za eko vožnju s kojom korisnik može optimizirati autonomiju svog novog vozila SUV PEUGEOT e-2008.

Usluga Serenity će naše klijente pratiti na svim rutama s novim SUV-om PEUGEOT e-2008. Novi simulatori i digitalni putevi pomoći će im u upoznavanju električnog pogona na internetskim stranicama marke PEUGEOT. U financiranje mogu uključiti i ugovore o uslugama i posebnu pomoć na cesti. Za lakšu prodaju polovnog vozila dostupan je i certifikat s garancijom o učinkovitosti punjenja akumulatora vozila.

Učinkoviti i odgovorni motori 

Motori s unutrašnjim izgaranjem, koji se odlikuju najnaprednijom tehnologijom marke PEUGEOT i koji su opremljeni sistemom Stop & Start i filterom krutih čestica, odgovaraju zahtjevima posljednjih standarda Euro 6.

Da bi se osigurala još veća udobnost u vožnji, neki motori mogu biti opremljeni 8-stupanjskim automatskim mjenjačem (EAT8) najnovije generacije.

Benzinski motori dizajnirani su na trocilindričnom motoru sa zapreminom od 1,2 l i odgovaraju standardu Euro 6d:

PureTech 100 S&S BVM6,

PureTech 130 S&S BVM6 ili EAT8,

PureTech 155 S&S EAT8 (isključivo za GT).

U ponudi dizela je četverocilindrični motor sa zapreminom od 1,5 l (standard Euro 6d-temp, prilikom lansiranja):

BlueHDi 100 S&S BVM6,

BlueHDi 130 S&S EAT8.

Neki motori će biti odgovarajuće prilagođeni za određene regije prodaje gdje važe posebne zakonske odredbe za smanjivanje zagađivanja i kvalitet goriva.

Prodaja novog SUV PEUGEOT 2008 na globalnom nivou će početi krajem 2019. godine. Proizvodnja će se za Evropu odvijati u pogonu Vigo, a za Kinu u Wuhanu.

Na bh. tržište stiže novi SUV Peugeot 2008 u prvoj polovini 2020.

godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here