Post može spriječiti inzulinsku rezistenciju

Već je dokazano da post može poboljšati metaboličku aktivnost, zdravlje probavnog trakta i ojačati cirkadijarni ritam, a novo američko istraživanje tvrdi da post od izlaska do zalaska sunca u trajanju od 30 dana može pomoći u liječenju zdravstvenih problema povezanih s gojaznošću.

189

Nedavno istraživanje doprinijelo je sve većem broju dokaza da post može pomoći u borbi protiv gojaznosti i pratećih zdravstvenih problema poput metaboličkog sindroma, dijabetesa i bolesti jetre. Već je dokazano da post može poboljšati metaboličku aktivnost, zdravlje probavnog trakta i ojačati cirkadijarni ritam, a novo američko istraživanje tvrdi da post od izlaska do zalaska sunca u trajanju od 30 dana može pomoći u liječenju zdravstvenih problema povezanih s gojaznošću.

Dr Ayse Leyla Mindikoglu, profesorica hirurgije na Medicinskom koledžu Baylor u Houstonu, sa svojim je kolegama analizirala učinke muslimanskog posta tokom Ramazana, a tim je na kraju otkrio da ovaj oblik posta povećava nivo određenih proteina koji mogu popraviti inzulinsku rezistanciju i ublažiti posljedice ishrane bogate masnoćama i šećerima. Mindikoglu i njen tim analizirali su 14 zdravih osoba koje su postile 15 sati svakog dana tokom Ramazana te im uzimali uzorke krvi prije početka posta, kao i nakon četiri i pet sedmica.

Uzorci krvi uzeti sedmicu nakon završenog posta otkrili su značajno viši nivo proteina tropomijozina (TPM) 1, 3 i 4, koji je poznat po svojoj ulozi u regulaciji kontrakcija skeletnih mišića i srca, ali je ključan i za održavanje zdravlja ćelija važnih za inzulinsku rezistenciju i njihov oporavak nakon oštećenja. Tip TPM3 ima naročito važnu ulogu u popravljanju osjetljivosti tijela na inzuiln, što znači i bolju kontrolu šećera u krvi.

„Hranjenje i post mogu značajno uticati na to kako će tijelo proizvoditi i koristiti proteine ključne u smanjenju inzulinske rezistencije i održavanju zdrave tjelesne težine, zato su trajanje posta i pauze između obroka važni faktori koje treba uzeti u obzir kod osoba koje se bore s bolestima povezanim sa gojaznošću. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, gojaznost pogađa 650 miliona ljudi širom svijeta“, pojasnila je Mindikoglu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here