Način obračuna i isplate plaća u našoj zemlji prilično je složen i definiran različitim propisima. Da bi jedan poslodavac isplatio plaću svojim radnicima, za svakog uposlenika ponaosob mora obaviti po nekoliko transakcija, bilo putem uplatnice ili putem elektronskog naloga, a za svaku transakciju banke naplaćuju proviziju pa su tako uplate javnih prihoda poput poreza, doprinosa i slično jedan od stabilnijih izvora zarade bankama u našoj zemlji. Provizije su relativno male, ali na godišnjem nivou na ovaj način naplati se poveća suma jer svako pravno lice prilikom isplate plaće dužno je izvršiti plaćanja uz minimalno osam naloga za plaćanje (često i više). Iako su vlasti najavljivale objedinjavanje uplate doprinosa i sličnih davanja prilikom isplate plaća, izmjene odgovarajućih zakona kojima bi to bilo definirano još nisu usvojene.

Amela Hrbat, Ekopak, direktorica Društva

Činjenica da sve vrste doprinosa posebno isplaćujemo podazumijeva, prije svega, profit za banke koji za svaku transakciju naplate dodatne provizije, a sa druge strane poslodavcima, osim ovih dodatnih troškova, iziskuje troškove radne snage na popunjavanju uplatnih naloga. Prilikom isplate plaće svi poslodavci podnose Poreznoj upravi kako zbirne specifikacije o isplaćenim plaćama, porezima i doprinosima, tako i pojedinačne iznose za svakog uposlenog. Sumarno, sistem je neefikasan, jer iako postoje podaci po kojima bi se sve uplate doprinosa vrlo jednostavno mogle podijeliti prema nadležnim organima i dalje ne postoji propis koji bi ovu oblast uredio i doveo na nivo tehnoloških mogućnosti koje danas imamo.

Nedim Haverić, Capitalia, direktor

Veći je problem ručno unošenje obrazaca i naloga za plaćanje od strane služenika Porezne uprave i službenika banke od broja naloga koji se trebaju pripremiti. Velika je mogućnost da se desi greška prilikom unosa pripremljenih naloga. Objedinjavanje uplate bilo bi poželjno, ali bi značajnije rezultate mogli postići ako bi pažnju usmjerili na elektronsko poslovanje i nove provjerene tehnologije. Omogućavajući poreznim obveznicima da elektronski predaju obrasce uz isplatu plaća napravljen je značajan korak za unapređenje sistema, izbjegava se mogućnost greške prilikom prekucavanja i sve se odvija prilično brzo uz mogućnost dodatne kontrole. Smatramo da su dodatna unapređenja e-Usluga PU FBiH i značajnije učešće komercijalnih banka u unapređenju sistema put u jednostavnije poslovanje.

Snježana Kopruner, GS-TMT Travnik, direktorica

Zbog neobjedinjene uplate doprinosa, profitira banka i država. Banka ubiranjem naknade na veliki broj naloga, a država, odnosno kantoni, profitiraju Zakonom o raspodjeli javnih prihoda. Neki kantoni ubiru više, neki manje. Zbog uređenja države, raspodjele na kantone, unutar kantona na općine, vi za svakog zaposlenika morate platiti doprinose prema općini njegovog prebivališta. Objedinjavanjem uplata doprinosa, pojednostavio bi se proces uplate kod poslodavca, smanjili troškovi, a na državi je teret da uradi pravilnu raspodjelu.

Arslan Hajdarević, Tech 387, suvlasnik

IT sektor veoma dobro zarađuje. S obzirom na broj zaposlenih u ovom sektoru i za nas je bitno objedinjenje uplate doprinosa. U IT industriji u BiH skoro da nema kompanije sa manje od 10 ili 15 zaposlenih pa tako više transakcija nameće dodatne troškove poslodavcima. Također, brojni nalozi za plaćanje iziskuju nam i više vremena te je objedinjavanje uplate doprinosa važno i zbog vremenske uštede.

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here