Primjenom koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja do čistijeg zraka

Svjetski dan zaštite okoliša, koji se obilježava 5. juna, ove godine posvećen je temi zagađenja zraka.

57
Urban LED

Svjetski dan zaštite okoliša, koji se obilježava 5. juna, ove godine posvećen je temi zagađenja zraka.

U susret ovom datumu Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u okviru URBAN LED projekta, organizovat će događaj kako bi građanima približio koncept nisko-karbonskog urbanog razvoja čijom primjenom se može unaprijediti kvaliteta zraka u gradovima. U subotu 1. juna na platou ispred BBI centra u Sarajevu bit će postavljena improvizacija izgleda pametnog grada u periodu od 11 do 15 sati.

Dati doprinos

Svi zainteresovani posjetioci uz interaktivni sadržaj, moći će saznati više o ovoj temi, te kako promjenom svojih navika mogu dati doprinos smanjenju zagađenja i čistijem gradu.

Andrea Muharemović, rukovodilac projekata za okolinski razvoj ispred UNDP-a će biti na raspolaganju medijima.

O URBAN LED projektu

Projekt “Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja” (URBAN LED), koji finansira Globalni fond za okoliš (GEF), a implementira UNDP, fokusiran je na urbane sredine koje u velikoj mjeri doprinose zagađivanju okoliša, usljed neodrživog upravljanja gradskom infrastrukturom i neracionalnom potrošnjom energije. Cilj projekta je investiranje u pokretanje koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja u Bosni i Hercegovini kroz promociju sigurnih, čistih i zdravih gradova, uz smanjenje emisija stakleničkih gasova.

Projekt se realizuje u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here